Majitelia nebudú niesť trestnú zodpovednosť za svojich psov

SITA
11.12.2014 17:48

Majitelia psov za nich nebudú niesť trestnú zodpovednosť. Parlament dnes zamietol novelu Trestného zákona, ktorou chceli poslanci za Most-Híd Gabriel Csicsai a Lucia Žitňanská zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu ublíženia na zdraví pre osoby zodpovedné za psa, ktorý niekoho pohryzol alebo poranil.

Majitelia nebudú niesť trestnú zodpovednosť za svojich psov
SITA

"Skutočnosť, že osoby, ktoré sú za psa zodpovedné v zmysle príslušných právnych predpisov, nenesú trestnoprávnu zodpovednosť za porušenie ustanovených povinností, vedie k ľahostajnému postupu týchto osôb k plneniu uvedených povinností, napriek tomu, že takéto správanie vedie k škodám na zdraví a majetku," argumentovali poslanci Mosta-Híd. Potrebu vyvodenia zodpovednosti osôb zodpovedných za psov v prípade napadnutia človeka, spoločenského alebo hospodárskeho zvieraťa preto považujú za akútnu.

Kto inému, čo aj z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že ako osoba zodpovedná za psa poruší dôležitú povinnosť uloženú mu podľa zákona a v dôsledku toho pohryzie alebo poraní pes človeka bez toho, aby bol tento pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný poškodeným, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok. Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa podľa novely páchateľ potrestá, ak pes spôsobí ujmu na zdraví viacerým osobám, respektíve ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť. Za útok psa na spoločenské alebo hospodárske zviera bude hroziť osobe zodpovednej za takého psa šesťmesačný trest odňatia slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok