České sklady opäť vybuchovali, hrozilo zapálenie raketového paliva

TASR
10.12.2014 10:11

Niekoľko slabých výbuchov sa v noci nadnes ozvalo z areálu muničných skladov v obci Vrbětice v moravskom okrese Zlín. Posledná explózia nastala okolo 21.30 h. Znamená to, že sa posúva bezpečnostná lehota pre pyrotechnikov, ktorá dovoľuje prípravy pre prípadný odvoz munície.

České sklady opäť vybuchovali, hrozilo zapálenie raketového paliva
ČTK

Informoval o tom dnes český spravodajský server Novinky.cz a uviedol, že hrozilo aj zapálenie raketového paliva firmy Bochemie, kde je členom dozornej rady syn slovenského prezidenta Andreja Kisku.

Zatiaľ nie je známe, kde presne k výbuchom došlo. Podľa zlínskej policajnej hovorkyne Moniky Kozumplíkovej je situácia podobná tej po októbrovom výbuchu, keď sa z muničného skladu číslo 16 tiež niekoľko dní po jeho explózii ozývali slabé neriadené výbuchy.

Pyrotechnici si tentoraz stanovili bezpečnostnú lehotu deväť dní bez náhodnej explózie na to, aby mohli začať pripravovať areál na odvoz munície. Podľa polície by sa odvoz munície z priestorov skladov, kde jej je približne 7000 ton, mohol začať najskôr koncom decembra.

Sklad číslo 16, ktorý s 50 tonami munície vybuchol 16. októbra, aj sklad číslo 12, ktorý takmer s 13 tonami výbušnín explodoval 3. decembra, si prenajímala ostrovská firma Imex Group. Pri prvom výbuchu zahynuli dvaja jej zamestnanci.
Polícia vyšetruje obe udalosti ako úmyselné všeobecné ohrozenie a na prípade pracuje špeciálny tím českého policajného prezídia.

Okolo oboch ohnísk výbuchov je určený bezpečnostný, takmer 14-kilometrový okruh, ktorý strážia policajti a armáda. Vláda schválila v pondelok zvýšenie počtu vojakov na 450 a areál by mal byť nepriedušne uzatvorený. Nasadené bude aj bezpilotné lietadlo. Prvé posily by mali prísť na miesto vo štvrtok.

V okolí areálu hrozilo ľuďom oveľa väčšie nebezpečenstvo, než sa dosiaľ uvádzalo. Tvrdia to miestni obyvatelia a poukazujú pritom na prevádzku linky na spracovanie raketového paliva po záruke, ktoré je tiež umiestnená v areáli.
"V areáli, kde bolo už skôr uskladnené obrovské množstvo munície, bola povolená prevádzka linky spoločnosti Bochemie na spracovanie raketového paliva po záruke. S tým je spojená produkcia chloristanu amónneho. Keby vybuchnuté granáty zapálili chloristan amónny, vznikol by jedovatý plyn, ktorý by ohrozil oveľa viac ľudí v oveľa širšom okolí," povedal českému denníku Právo Rostislav Kašša, iniciátor protestov proti zriadeniu linky na likvidáciu raketového paliva.

Kašša dodal, že proti tomu miestni obyvatelia protestovali už v roku 2010 a argumentovali, že je tam uložená aj munícia. "Nikto to nezohľadnil v posudkoch a úpravňu povolili," uviedol Kašša.

Podľa jeho slov sa teraz navyše Bochemie stavia do úlohy obete a žiada miliardu korún odškodného. A to za neuskutočnené obchody, pretože linka na ekologické prepracovanie raketového paliva po záruke je kvôli výbuchom mimo prevádzky.

"Veľmi ma nahnevalo tvrdenie ministra obrany Martina Stropnického, podľa ktorého sa munícia vozila do skladov až po sprevádzkovaní Bochemie," posťažoval sa Kašša. Novinky.cz uviedli ako zaujímavosť fakt, že členom dozornej rady Bochemie je syn slovenského prezidenta Andrej Kiska. Jediným akcionárom je firma registrovaná v Holandsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok