Rusko zvýšilo prítomnosť strategických lietadiel nad Baltikom

TASR
9.12.2014 14:43

Severoatlantická aliancia zaznamenala "významnú úroveň aktivity" ruských lietadiel nad Baltským morom počas uplynulého víkendu. Uviedla dnes hovorkyňa aliancie Oana Lungescu.

Rusko zvýšilo prítomnosť strategických lietadiel nad Baltikom
SITA/AP

Podľa jej slov v nedeľu popoludní portugalské stíhačky operujúce v rámci aliančnej monitorovacej misie nad Baltským morom zachytili štyri ruské strategické bombardéry TU-95 a dve bombardovacie lietadlá dlhého doletu TU-22M.

"Zatiaľ čo väčšina zo zachytených lietadiel nad Baltským morom sú pre NATO rutinou, nedeľňajšie zaznamenanie šiestich ruských strategických lietadiel s dlhým doletom predstavuje významnú úroveň aktivity Ruska," spresnila hovorkyňa NATO. A dodala, že tieto lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom, v blízkosti hraníc členských štátov NATO.

O čosi neskôr v ten istý deň aliancia v rovnakej oblasti zachytila ďalších päť ruských lietadiel typu TU-134 a dve dopravné lietadlá AN-72.

"Ruská vojenská aktivita bola pozoruhodná počas posledných niekoľko mesiacov. Takáto aktivita môže byť destabilizačná a potenciálne nebezpečná, ak nie sú rešpektované medzinárodné normy," uviedla Lungescu. Podľa jej slov aliancia je stále "ostražitá" a bude aj naďalej prispôsobovať svoje štruktúry a schopnosti, aby zaistila, že členské krajiny NATO sú pripravené sa brániť pred akoukoľvek potenciálnou hrozbou pre kolektívnu bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok