Euroskupina sa dohodla na predĺžení gréckeho záchranného programu

TASR
8.12.2014 20:29

Ministri financií eurozóny na dnešnom zasadaní v Bruseli súhlasili s predĺžením gréckeho záchranného programu o dva mesiace, keďže sa nevedia s vládou v Aténach dohodnúť na nových úsporných opatreniach. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Euroskupina sa dohodla na predĺžení gréckeho záchranného programu
ČTK

Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov vyhlásil, že sú "priaznivo naklonení" a podporia predĺženie súčasného záchranného programu o dva mesiace, o ktoré Grécko formálne požiada v utorok 9. decembra na stretnutí ministrov financií celej Európskej únie (EÚ).

Podľa DPA, ktorá sa odvoláva na nemenovaný diplomatický zdroj z Bruselu, ministri uvažovali pôvodne o troch mesiacoch, a Reuters dokonca tvrdí, že chceli Grécku predĺžiť záchranný program až do polovice roka 2015, ale Atény boli ochotné súhlasiť len s dvoma mesiacmi.

Grécka vláda mala pôvodne v pláne vystúpiť zo záchranného programu koncom toho roka a chcela sa dohodnúť na pohotovostnej úverovej linke. Ale veriteľom sa nepáči návrh gréckeho rozpočtu na rok 2015. Tvrdia, že nevychádza z reálnych predpokladov. Vyzvali preto grécku vládu, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia, čo však Atény odmietajú. A keďže sa veritelia s Gréckom nedohodli na rozpočte, nemohli mu odsúhlasiť ani poslednú splátku vo výške 1,8 miliardy eur z doterajšieho záchranného balíka.

Dijsselbloem dodal, že obe strany sa pokúsia čo najrýchlejšie celú záležitosť uzavrieť, ale upozornil, že do konca roka sa to stihnúť nedá. Dva mesiace považuje za reálny termín na dokončenie revízie plnenia úverových podmienok a stavu gréckej ekonomiky a vyriešenie sporných bodov.

Veritelia požadujú od Grécka, aby do rozpočtu na rok 2015 zapracovalo dodatočné úsporné opatrenia v hodnote 1,7 miliardy eur, čo mu umožní dosiahnuť plánované fiškálne ciele. Atény ale ďalšie škrty vo výdavkoch odmietajú. Vláda sa obáva hnevu verejnosti, ktorá od začiatku protestuje proti úsporám.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici zároveň oznámil, že v utorok (9.12.) sa do Atén vrátia inšpektori, aby dokončili kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok