Hlavné kosovské strany podpísali dohodu o koaličnej vláde

TASR
8.12.2014 18:16

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová dnes oficiálne poverila zostavením budúcej vlády lídra Demokratickej ligy Kosova (LDK) Isu Mustafu. Stalo sa tak na návrh predsedu doteraz vládnej Demokratickej strany Kosova (PDK) - víťazného subjektu predčasných parlamentných volieb - Hashima Thaciho. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA.

Hlavné kosovské strany podpísali dohodu o koaličnej vláde
SITA/AP

Povereniu predchádzalo uzavretie koaličnej dohody medzi LDK a PDK. Nová koalícia, ktorej vicepremiérom a ministrom zahraničných vecí sa stane doterajší predseda kosovskej vlády Hashim Thaci, bude mať v 120-člennom zákonodarnom zbore v Prištine väčšinu 87 kresiel.

Kosovský parlament by mal ešte dnes na mimoriadnom zasadaní potvrdiť vo funkcii nového premiéra, čo sa vzhľadom na uvedené skutočnosti považuje za formalitu. Radikáli z opozičného nacionalistického hnutia Vetevendosje, ktorí majú v zákonodarnom zbore 16 členov, sa už nechali počuť, že vládny kabinet premiéra Isu Mustafu nepodporia.

LDK bola v povolebnom období od júna 2014 jednou zo štyroch strán doterajšej opozície, ktoré sa pokúšali vytvoriť novú koaličnú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok