Čižnár prehovoril o okolnostiach kandidatúry: Čentéš ma trikrát prehováral

TA3 TASR
8.12.2014 13:29

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vyjadril k medializovaným informáciám o okolnostiach jeho kandidatúry na tento post. Tie boli podľa neho interpretované inak, ako sa skutočne stali. Z funkcie sa vzhľadom na rozhodnutie ústavného súdu odstúpiť nechystá.

Reakcia na Čentéša

Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára prehováral nevymenovaný kandidát na šéfa prokuratúry Jozef Čentéš na troch stretnutiach, aby vzal kandidatúru. „Iniciátorom bol pán Čentéš, dôvodom bolo, že ma prehováral, aby som dal súhlas na moju kandidatúru,“ povedal dnes Čižnár na tlačovej besede. Reagoval tak na Čentéšovo vystúpenie v nedeľnej debate v RTVS, s ktorým nebol Čižnár spokojný. „Vyzeralo to tak, akoby mi on dovolil kandidovať,“ hovoril Čižnár.

Čentéš v televíznej debate tvrdil, že po dohode podporil Čižnára v kandidatúre za šéfa prokuratúry. „Čižnár mi dal svoje slovo, že ak ústavný súd povie, že moje práva boli jeho postupom porušené, tak odstúpi. Ja som mu potom povedal, podporujem ťa a nebudem mať námietky, keď budeš kandidovať,“ povedal Čentéš v relácii O 5 minút 12, kde sa stretol s bývalým prezidentom Ivanom Gašparovičom. „Táto veta tam vôbec nezaznela,“ vyhlásil dnes Čižnár. Dodal, že prisľúbil odstúpiť v takom prípade, ak ústavný súd vyhlási, že svojou kandidatúrou porušil Čentešove práva. Túto vetu povedal prvý raz na ústavnoprávnom výbore parlamentu ako odpoveď na otázku poslanca Radoslava Procházku.

Presviedčanie na fakulte

Podľa Čižnára inicioval Čentéš vlani v máji dve stretnutia na právnickej fakulte. „Jediná téma bola moja kandidatúra. Začal ma presviedčať, a to je ešte slabý výraz, aby som ju vzal,“ vravel generálny prokurátor. Pripomenul, že v tom čase kandidatúru odmietal, dokonca chcel odísť z prokuratúry ako takej. Na treťom stretnutí, ktoré Čentéš v nedeľu nespomenul, boli podľa Čižnára aj dvaja svedkovia. Tam Čentéš zopakoval presviedčanie s tým, že ak Čižnár neprijme kandidatúru, tak Čentéš podá na ústavný súd návrh na predbežné opatrenie, aby súd zastavil voľbu generálneho prokurátora.

„Po tretíkrát ma presvedčil. Bral som do úvahy aj jeho ústavnú sťažnosť, ale sám mi povedal, že to smeruje k voľbe,“ vyjadril sa Čižnár. Čentéšovo presviedčanie vníma aj ako kalkul. Čentéš ho vraj použil na to, aby mu zabezpečil pokojné pôsobenie až do rozhodnutia ústavného súdu.

Verejnú podporu nezaregistroval

Šéf prokuratúry Čižnár sa tiež vyjadril, že nikdy nepostrehol verejnú podporu od Čentéša, napríklad po jeho súhlase s kandidatúrou. Čižnár pripomenul, že Čentéš chcel od ústavného súdu, aby zrušil Gašparovičovo rozhodnutie o nevymenovaní a vrátil mu vec na nové konanie.

Čižnár tvrdí, že o spomínaných stretnutiach nemal nikomu hovoriť, tak o to prosil Čentéš. V piatok ho Čižnár vyzval, aby veci objasnil. Čentéš však v nedeľu nepovedal veci tak, ako sa stali, hovorí Čižnár. Pozval ho aj na dnešnú tlačovú besedu. „Včera ochorel. Ja mu prajem skoré uzdravenie,“ dodal Čižnár.

Minulý týždeň vo štvrtok senát ústavného súdu rozhodol, že exprezident Gašparovič porušil nevymenovaním Čentéša za generálneho prokurátora jeho práva a priznal mu 60-tisícovú náhradu ujmy. Čižnár odstúpiť odmieta. „Ústavný súd legitimizoval jednak moju voľbu a jednak to, že táto funkcia je momentálne obsadená legitímne,“ uviedol Čižnár.

Pozrite si celú tlačovú besedu generálneho prokurátora

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok