Delegácia Fóra pre pomoc starším odcestovala na konferenciu do Bruselu

TASR
7.12.2014 11:27

Delegácia Fóra pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, ktorá na Slovensku združuje organizácie poskytujúce služby seniorom, dnes odcestovala do Bruselu. Na čele s prezidentkou Fóra Ľubicou Gálisovou sa členovia delegácie zúčastnia v priestoroch Európskeho parlamentu na konferencii, ktorá sa bude zaoberať postavením a problémami starších ľudí v krajinách Európskej únie.

Delegácia Fóra pre pomoc starším odcestovala na konferenciu do Bruselu

Organizátorom je slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan. Účastníkmi budú aj ďalší europoslanci a zástupcovia starších ľudí aj z Írska, Portugalska, Bulharska, Talianska, Grécka, Belgicka a Slovinska.

"Konferencia má za cieľ vyvolať konštruktívny dialóg o právach seniorov s poslancami a hľadanie spoločných východísk," konštatovala pred odchodom Gálisová, ktorá na konferencii vystúpi ako prvá. Bude hovoriť nielen o spätnej väzbe kampane pre voľbu do EP, ale priblíži aj situáciu seniorov na Slovensku, a to vrátane problému chudoby, odvíjajúcej sa od nízkych dôchodkov, ako aj čoraz väčšiemu nárastu týrania a zneužívania starších ľudí. Bude hovoriť tiež o skúsenostiach, ktoré FpPS získalo v rámci viacerých prieskumov medzi slovenskými seniormi, ale prezentovať bude i činnosť a výsledky bezplatnej telefonickej Senior linky, ktorú vekovo starší občania z celého Slovenska využívajú už sedem rokov.

"V tom bude cennosť tejto konferencie, že tí účastníci budú môcť hovoriť každý zo svojej úrovne europoslancom, ako to oni vnímajú, ako to na nich pôsobí. Poslanci im zasa teda priamo zoči-voči budú musieť povedať, čo si oni o tom myslia, čo urobia. Tak si myslím, že toto bude veľmi dobrá akcia, ktorá by mala priviesť naozaj k nejakému spoločnému riešeniu, ktoré potom budú vedieť presadzovať aj poslanci na svojej úrovni a vysvetľovať aj títo zástupcovia seniorov z jednotlivých členských krajín," uviedol na margo konferencie europoslanec Kukan, na nedávnom stretnutí Fóra a zasadnutí Parlamentu seniorov v Bojniciach.

Konferencia sa uskutoční v pondelok (8. 12.), v utorok (9. 12.) sa delegácia FpPS ešte zúčastní na workshope, ktorý organizuje AGE- európska platforma seniorov, ktorej členom je aj Fórum. Na programe bude hodnotenie projektu Aktívni seniori pre Európu a zhodnotia aj výsledky jednotlivých národných aktivít, na ktorých sa Fórum takisto podieľalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok