Grécko a Turecko sa dohodli na prekonaní názorových sporov, vrátane Cypru

TASR
6.12.2014 15:05

V závere tretieho stretnutia rady pre spoluprácu sa grécky premiér Antonis Samaras a jeho turecký partner Ahmet Davutoglu dohodli na spolupráci v celej škále záležitosti, ako napríklad energetika, doprava a cestovný ruch.

Grécko a Turecko sa dohodli na prekonaní názorových sporov, vrátane Cypru
SITA/AP

Obaja lídri podpísali počas Davutoglovej dvojdňovej návštevy v Aténach celkovo 46 dohôd o spolupráci.

Grécky premiér ohľadne rozdeleného ostrova Cyprus vyhlásil, že rešpektuje rozhodnutie vlády cyperských Grékov stiahnuť sa v októbri z mierových rozhovorov pod záštitou OSN, pretože Ankara údajne porušila suverenitu Cypru (Cyperskej republiky).

Davutoglova návšteva v Aténach sa uskutočňuje v období, keď sa v posledných mesiacoch vystupňovalo napätie medzi Gréckom a Tureckom, pretože Turecko nechce ustúpiť od prieskumu ložísk ropy a zemného plynu vo výlučnej ekonomickej zóne Cypru (Cyperskej republiky).

"Chápeme rozhodnutie cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa prerušiť mierové rozhovory, až kým sa nevyrieši vzniknutý problém," povedal Samaras, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Verím, že problém sa vyrieši čoskoro a diskusie sa obnovia," dodal šéf gréckej vlády.

Cyperská štátna televízia RIK informovala, že turecké prieskumné plavidlo Barbaros objavilo obrovské množstvá uhľovodíkov v Stredozemnom mori v oblasti, kde vláda cyperských Grékov udelila medzinárodným spoločnostiam, hľadajúcim zemný plyn, licencie na prieskumné vrty.

Davutoglu, v sprievode deviatich ministrov a 200 podnikateľov, uviedol, že všetky strany si želajú mať úžitok z nálezísk ropy a plynu vo východnej časti Stredozemného mora, a vyjadril stanovisko, že je možné nájsť riešenie ohľadne ostrova Cyprus, rozdeleného od roku 1974 na tureckú a grécku časť.

"Ďalšie zmierovanie medzi oboma stranami prispeje k rozvoju celej východnej oblasti Stredozemného mora," zdôraznil turecký premiér.

Ostrov Cyprus je rozdelený na juh s cyperskými Grékmi a na sever s cyperskými Turkami od roku 1974, keď Turecko podniklo inváziu na sever ostrova. Urobilo tak v reakcii na prevrat, vyvolaný vojenskou juntou vládnucou vtedy v Grécku.

Samaras vyhlásil, že zlepšenie vzťahov medzi Aténami a Ankarou pomôže zlepšiť aj dvojstranný obchod.
"Stabilita, dôvera a bezpečnosť posilnia rast a rozmach v oboch krajinách. Tieto sféry musíme podporovať, zabezpečovať a pracovať na nich," dodal grécky premiér.

Počas Davutoglovej návštevy v Aténach bolo po celej metropole rozmiestnených niekoľko tisíc príslušníkov poriadkovej polície, pretože návšteva sa konala práve v čase šiesteho výročia smrteľného postrelenia tínedžera Alexandrosa Grigoropulosa policajtom. Pri tejto príležitosti sú nadnes plánované demonštrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok