Smer-SD oslavuje 15. výročie vzniku, snemu predsedal Paška

TA3 SITA TASR
6.12.2014 12:41

Slávnostnému snemu strany Smer-SD v Nitre predsedal tradične podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. V tejto pozícii zostal aj po tom, ako sa nedávno po kauze piešťanského CT vzdal funkcie predsedu NR SR aj mandátu poslanca a odvtedy pracuje ako profesionálny podpredseda vládnej strany.

Pompézne otvorenie snemu v priestoroch Agrokomplexu, ktorý je oslavou 15. výročia založenia strany, bolo tradične spojené so svetelnou šou a štátnou hymnou SR. Predseda strany Robert Fico zožal po svojom príchode intenzívny potlesk. Ešte predtým si delegáti pozreli vystúpenie žilinského folklórneho súboru Rozsutec a niekoľkominútový videozostrih 15-ročnej činnosti a úspechov Smeru-SD.

Na slávnostný snem Smeru-SD bolo pozvaných 947 delegátov (prítomných je 882) a aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V programe je vyčlenený čas na prejav šéfa strany a premiéra Roberta Fica, ale aj na tradičné odovzdávanie zlatých odznakov pre zaslúžilých členov. Personálne zmeny naplánované nie sú.

Strana Smer vznikla v roku 1999, ustanovujúci snem sa konal 11. decembra 1999 v Stupave. Za predsedu bol zvolený bývalý člen SDĽ Robert Fico a vo vedúcej pozícii ostal dodnes. O päť rokov neskôr Smer integroval ľavicové subjekty SDSS, SDĽ a SDA a názov strany sa zmenil na Smer-SD.

Protikladom Smeru-SD je podľa Fica zdevastovaná opozícia

Smer-SD tvorí podľa predsedu strany Roberta Fica základný pilier stability politického systému na Slovensku. Ako povedal v päťdesiatminútovom prejave na slávnostnom Sneme Smeru-SD v Nitre, 15 rokov, ktoré dnes Smer-SD oslavuje, na slovenskej politickej scéne je dlhovekosť. Podľa neho základom stability je integrácia stredoľavej scény. Delenie a zánik opozičných strán, súboj o lídra pravice, vyvolávajú vo Ficovi obavy, či existuje skutočná alternatíva vláde. „Je na voličoch, aké rozhodnutie príjmu v marci 2016. Je otázne, či si Slovensko môže dovoliť experimenty. Smer-SD ponúka zaručenú stabilitu a predvídateľnosť rozhodnutí,“ vyhlásil s tým, že za 15 rokov zo Smeru vybudovali jasnú sociálnodemokratickú alternatívu. „O sociálnej demokracii len nehovoríme, ale jej princípy uskutočňujeme v každodennom živote,“ dodal.

To, čo opozícia predvádza, je podľa Fica alternatíva nenávisti. Smer rešpektuje, že na Slovensku žijú ľudia aj s iným názorom. Pri nevyberaných útokoch na voličov Smeru sa za nich musí strana razantnejšie postaviť, dodal „Naši voliči nás musia viac cítiť. V marci 2016 budú voliči rozhodovať, či chcú stabilitu, alebo zlepenec, reálnu alternatívu, alebo alternatívu nenávisti bez programovej a hodnotovej ponuky,“ uviedol Fico.

Fico zdôraznil, že Smer je po 15 rokov najväčšou a najsilnejšou stranou na Slovensku. Musí však začať pracovať na svojej budúcnosti. „Nemáme sa dôvod krčiť alebo sa správať defenzívne. Nech nás to, čo sme dosiahli, vedie k výzvam dnešných dní,“ povedal. Fico by očakával, že rok a pol pred voľbami bude Smer viesť dlhé debaty o štátnom rozpočte, v NR SR však bola tento týždeň najkratšia rozprava k rozpočtu v celej histórii Slovenska. „Opozícia nevie a nemôže s nami súperiť na poli hospodárskeho a sociálneho vývoja, ponúka len nenávisť. Za podpory výraznej časti médií sa snaží vytvoriť o Smere ten najnegatívnejší obraz,“ zdôraznil. KDH na čele s neúspešným ministrom dopravy podľa Fica organizuje odvolávanie ministra dopravy. Vyzval preto opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Vyzývam opozíciu, aby išla do normálneho parlamentného hodnotového súboja,“ vyhlásil.

Priznal, že v Smere robia aj chyby

Podľa neho ani jedna strana a vláda nemala takú váhu zodpovednosti ako jeho strana od roku 2012. Ocenil však to, že nikto z predstaviteľov Smeru sa nenechal vtiahnuť do opozičného programu nenávisti. „To však neznamená, že budeme ticho. Treba pripomenúť, kto organizuje program nenávisti a zvoláva mítingy. Sú to ľudia, ktorí boli súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej,“ povedal s tým, že Smeru dnes vyčítajú schránkové firmy, pritom tie kedysi financovali dnešné štandardné opozičné strany. „Zabudol exminister vnútra, že najdrahšia Fabia stála 80 000 eur?“ dodal.

V zahraničnej politike je podľa Fica Slovensko spoľahlivým partnerom. „Hráme vo vyššej lige, ako by nám prislúchalo podľa veľkosti krajiny,“ uviedol. Smer je podľa neho dôsledným obrancom národných záujmov v ekonomike.

Vytýčil pre Smer najbližšie úlohy

Prvou je posilnenie istôt ľudí zmiernením dopadov krízy. V rámci možností štátneho rozpočtu sa má podľa neho zrealizovať do marca 2015 druhý balík sociálnych opatrení. Smer chce v roku 2015 podporiť cenovú stabilitu, predovšetkým ceny energií. Pokračovať bude aj boj proti nezamestnanosti mladých ľudí a rovnako aj tlak na rast miezd. Predseda Smeru avizoval, že aj na budúci rok porastie minimálna mzda.

Premiér tiež v prejave zablahoželal dnešným oslávencom Mikulášom, osobitne Mikulášovi Dzurindovi.

Zopakoval, že na Ukrajine hrozí obrovský konflikt

Želá jej však perspektívu, je ale presvedčený, že do procesu riešenia situácie je potrebné zapojiť Rusko, bez ktorého to nejde. Na adresu sankcií voči Rusku opäť odkázal, že nič neriešia. "Rusko nemožno izolovať, je to jadrová veľmoc a významný partner," uzavrel.

Prejav Roberta Fica k 15. výročiu založenia strany Smer-SD:

Podľa Fica bol prvý sociálny balík vnímaný pozitívne, preto musí prísť druhý

"Chceme viac, preto padlo rozhodnutie a užšie vedenie strany musí do 31. marca 2015 predložiť predsedníctvu Smeru-SD druhý sociálny balíček," povedal Fico. Čo bude obsahovať, zatiaľ jasné nie je. "Minister financií musí povedať, že takýto rámec máme, do tohto môžeme ísť," vysvetlil predseda vlády. Nie je tiež jasné, o aký objem financií pôjde. "Nebudeme ale robiť veci, ktoré by ohrozovali konsolidáciu," uistil.

Ďalšou prioritou na rok 2015 bude cenová stabilita vrátanie vratiek za plyn pre verejnosť, ktorá plynom kúri. Smer-SD chce tiež pokračovať v boji proti nezamestnanosti, najmä mladých ľudí, a chce zabezpečiť rast miezd. "Minimálna mzda v roku 2015 opäť porastie," deklaroval premiér.

Fico vidí Smer-SD po 15 rokoch fungovania v stabilnej kondícii a ponúka opozícii konfrontáciu pred voľbami v roku 2016. Na druhej strane odmieta opozičnú "politiku nenávisti".

Na margo nedávnych slov o demisii novinárom povedal, že je zvláštne, ak absentujú otázky na úspechy vlády. "Tu sú preukázateľné výsledky Smeru-SD a ja ich nechcem prekryť nejakými špekuláciami," zdôraznil s tým, že jeho slová súvisiace s povalením vlády na HN Clube boli médiami prekrútené.

Tlačová beseda predstaviteľov Smeru-SD po skončení snemu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok