Obama prisľúbil Jordánsku dôležitú finančnú pomoc

TA3 TASR
6.12.2014 07:36

Obama na stretnutí s Bielom dome informoval jordánskeho kráľa Abdalláha II. okrem iného o tom, že sa USA budú v nadchádzajúcich mesiacoch naďalej pokúšať dosiahnuť jadrovú dohodu s Iránom a že Washington zvýši svoju pomoc Jordánsku na jednu miliardu amerických dolárov ročne.

"Informoval som Jeho veličenstvo o našich rokovaniach s Iránom a naznačil som mu, že by sme dávali prednosť tomu nemať žiadnu dohodu ako mať zlú dohodu, ale že sa nevzdáme možnosti, že sa nám podarí eliminovať riziko, že Irán získa jadrovú zbraň," citovala tlačová agentúra DPA Obamove vyjadrenie po stretnutí s jordánskym kráľom.

Povedal, že USA si zatiaľ nie sú isté, či sa Irán chopí tejto príležitosti, ale budú sa o to pokúšať niekoľko najbližších mesiacov a budú priebežne informovať Jordánsko.

Washington považuje Jordánsko za svojho rozhodujúceho spojenca na Blízkom východe a Obama ho pochválil za prijatie utečencov z vojnou zmietanej Sýrie.

Uviedol, že USA poskytnú Jordánsku viac pomoci, "na posilnenie politických a ekonomických reforiem, ktoré sa v krajine uskutočnili".

Washington a jeho spojenci postupujú pomaly, ale stabilne proti militantnému hnutiu Islamský štát, pokračoval Obama.
Vyzdvihol pomoc Jordánska v snahe Spojených štátov vyjednať mierovú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi.

"Očividne v následnom období po (vojne v) Gaze a niektorých výzvach v Jeruzaleme, prostredie nebolo nápomocné tomu druhu mierových iniciatív, ktoré by sme radi videli," dodal.

Podľa jeho slov si USA budú naďalej vymieňať s Jordánskom nápady, ktoré vychádzajú z toho, že obe skupiny, Izraelčania i Palestínčania sú schopní žiť bok po boku v mieri a bezpečí a tiež z toho, že by bolo dobré, aby mali Palestínčania vlastný štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok