V ruinách antického mesta odhalili krásne mozaiky, vyzerajú ako nové

TA3
24.12.2014 11:05

Starobylé mesto Zeugma na juhu Turecka bolo už doteraz mozaikovým divom. Archeológovia tam nachádzajú jeden skvost za druhým. Prekrásnym mozaikám venovali samostatné múzeum, ktoré je s plochou 1 700 metrov štvorcových najväčším svojho druhu.

V ruinách antického mesta odhalili krásne mozaiky, vyzerajú ako nové
ČTK/AP, iefimerida.gr
mozaiky1.jpg
mozaika2.jpg

Poklady v Dome múz

Odhalené mozaiky vyzerajú ako nové. Archeológovia ich datujú do 2. storočia pred Kristom. Prvá mozaika znázorňuje portréty deviatich múz. Mozaiku odkryli vo veľkej miestnosti budovy, ktorú archeológovia nazvali Dom múz. V strede je múza epického básnictva Kaliopé, obkolesujú ju ostatné múzy.

mozaika3.jpg

Druhá mozaika znázorňuje titána Ókeana a jeho manželku Thetis, ktorí sú podľa gréckej mytológie rodičmi všetkých riek a potokov ústiacich do mora. Ókeanos bol zvyčajne zobrazovaný ako svalnatý muž s dlhou bradou a krabími klepetami na hlave. Odborníci hodnotia tento kus ako obzvlášť krásny pre spracovanie tvárí. Mozaikové dieliky boli zrejme vytvorené osobitne len pre túto mozaiku.

Starostka pobúrila lodičkami

Profesor Kutalmış Görkay povedal pre turecké noviny Hurriyet Daily News, že nádej na nájdenie ďalších skvostov pretrváva. „Stále sú tu neodkryté miesta. Sú tam do skaly vytesané domy. Zatiaľ sme sa dostali len do jedného z nich a má šesť miestností. “

Görkay pripomína, že sezóna vykopávok pomaly končí. „Od tejto chvíle budeme pracovať na reštaurovaní a konzervácii. Plánujeme vybudovať dočasnú ochrannú strechu. Odhadujeme, že staroveké mesto malo 2 000 až 3 000 domov. Dvadsaťpäť z nich zostáva pod vodou. Vykopávky v Dome múz dokončíme na budúci rok.“

Pri predstavovaní nových nálezov verejnosti však došlo aj k organizačnému skratu. Starostka Zeugmy vyvolala  na sociálnych sieťach nevôľu. Dôvodom bola jej obuv. Pri predstavení 2200-ročných mozaík stála na umeleckom diele v lodičkách.

Mesto Alexandrovho generála

Zeugmu založil generál Alexandra Veľkého - Seleukos Nikator (Víťaz). Po smrti legendárneho vojvodcu sa Seleukos s vervou zapojil do boja o moc a úspešne založil svoju Seleukovskú ríšu a rovnomennú dynastiu.

Mesto ležalo na mieste najjednoduchšieho priechodu cez rieku Eufrat a bolo obchodnou križovatkou. Kto prechádzal týmto miestom opúšťal, svet antiky a vstupoval do starovekého Blízkeho východu.

Výhodnú polohu využívali aj Rimania. V prvom storočí sem umiestnili štvrtú skýtsku légiu a počet obyvateľov narástol až na 80-tisíc. Mix bohatých obyvateľov z rôznych kultúr, dôstojníkov a obchodníkov vytvoril výhodné podmienky pre rozkvet.

Mozaiky, ale aj fresky a iné artefakty zostali neodhalené po tisícročia. O tom, že by mohlo ísť o hojné nálezisko, vypovedali len ojedinelé nálezy na čiernom trhu alebo v súkromných zbierkach.

Zlom nastal po vybudovaní priehrady na rieke Eufrat, pre ktorú zaplavili veľkú časť starej Zeugmy. Turecko sa rozhodlo zachrániť, čo sa dá a iniciovalo rozsiahly archeologický výskum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok