Pozrite si unikátne vzdušné zábery Černobyľu, reaktor vraj vyžaruje pokoj

TA3, CBS
25.12.2014 17:10

Filmár Danny Cooke strávil týždeň v opustenom ukrajinskom meste Pripiať. Táto lokalita zostala mestom duchov po tom, čo v jej blízkosti v apríli 1986 vybuchla jadrová elektráreň Černobyľ.

Pozrite si unikátne vzdušné zábery Černobyľu, reaktor vraj vyžaruje pokoj

Najväčšia jadrová katastrofa

Výbuch kontaminoval rozsiahle územie Ukrajiny, Bieloruska a Ruska, čo si vyžiadalo presídlenie asi 20-tisíc ľudí. Rádioaktívny mrak zasiahol aj Slovensko, o čom vtedajšia moc spočiatku neinformovala.

Keď na Ukrajine vybuchol jadrový reaktor, ľudia v blízkom meste ani len netušili, že sa odohrala najväčšia jadrová katastrofa 20. storočia. Evakuáciu nariadila vláda Sovietskeho zväzu až na druhý deň. Ľudia museli v rýchlosti opustiť svoje bydlisko a zobrali si len zopár najnutnejších vecí, pretože si mysleli, že sa vrátia. Súdruhovia rozsah havárie prísne tajili.

V meste žili väčšinou pracovníci jadrovej elektrárne. Vekový priemer obyvateľov bol menší ako 30 rokov.

V zakázanej zóne

Pripiať sa v súčasnosti považuje za relatívne bezpečné miesto na krátkodobú návštevu. Na dlhší pobyt a dokumentovanie sa vyžaduje špeciálne povolenie. Cooke mal celý čas pri sebe detektor ionizačného žiarenia.

Krátke video vytvoril filmár ako upútavku na celú epizódu programu 60 minút stanice CBS News. Na jeho natočenie použil okrem dronu aj GoPro kameru a fotoaparát.

Cooke označil Černobyľ sa jedno z najnebezpečnejších miest, ktoré navštívil. S dronom sa dokázal priblížiť len niekoľko stoviek metrov od samotného reaktora. Z bezpečnostných dôvodov neletel priamo nad ním. Napriek tomu hovorí, že vyžaruje istý druh pokoja. „Čas sa zastavil a spomienky z minulých udalostí akoby plávali okolo nás,“ uviedol Cooke.

Autor videa má s černobyľskou katastrofou aj osobnú skúsenosť. Narodil sa rok pred výbuchom a v čase nehody žil so svojou rodinou v Taliansku. Mrak rádioaktívneho prachu sa blížil aj na Apeninský polostrov.

„Talianska polícia obchádzala ľudí, vyhadzovala všetky miestne produkty. Moja mama vybehla do obchodu nakúpiť tak veľa mlieka v plechovkách, ako to len bolo možné, aby ma nakŕmila.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok