Gašparovič podľa Figeľa zabránil vykonávať mandát trom ústavným činiteľom

SITA
5.12.2014 11:25

Ivan Gašparovič podľa predsedu KDH Jána Figeľa trikrát zabránil výkonu mandátu a hrubo porušil ústavu. Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, dvakrát ako Mečiarova pravá ruka v pozícii predsedu NR SR voči Františkovi Gauliederovi a Emilovi Spišákovi a tretíkrát "akoby člen Smeru" - podľa jeho vlastného vyjadrenia - v pozícii prezidenta republiky.

Gašparovič podľa Figeľa zabránil vykonávať mandát trom ústavným činiteľom
TASR

„Návrh na obžalobu prezidenta za úmyselné porušenie ústavy z februára 2013, iniciovaný opozíciou, bol oprávnený a bol vyjadrením zodpovednej obhajoby ústavnosti. Vládnuca strana Smer sa rozhodla podporovať Gašparoviča v jeho konaní, v súlade so záujmom strany ovládnuť kontrolné orgány štátnej moci,“ vyhlásil. Ak má v sebe Jaromír Čižnár, ktorý ubezpečoval verejnosť, že počká na rozhodnutie ústavného súdu, zmysel pre stavovskú a občiansku česť, mal by sa podľa Figeľa postu generálneho prokurátora vzdať.

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu. Rozhodol o tom vo štvrtok senát ústavného súdu, ktorému predsedal Ladislav Orosz. ÚS zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta. Jozefovi Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60 000 eur.

Kancelária prezidenta SR je povinná uhradiť sťažovateľovi náklady právneho zastúpenia.

V roku 1997 mal Emil Spišák nastúpiť do NR SR ako náhradník za poslanca, ktorý zomrel. Náhradníkom sa však stal iný poslanec, Spišák sa obrátil na Ústavný súd SR a ten v r. 1998 rozhodol, že mal nárok na poslanecké kreslo. 

NR SR zrušila kontroverzné rozhodnutie parlamentu z roku 1997 až v roku 2000. František Gaulieder vystúpil v r. 1996 z HZDS pre nesúhlas s jeho politikou a parlament ho zbavil poslaneckého mandátu. Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol, že parlament porušil Gauliederovo ústavné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok