Americké štáty žalujú Obamu pre zmeny v imigračnej legislatíve

TASR
4.12.2014 07:20

Texas vedie koalíciu 17 amerických štátov, ktoré v stredu zažalovali administratívu prezidenta Baracka Obamu pre jeho rozhodnutie pomocou dekrétov ochrániť pred deportáciou približne 4,7 milióna prisťahovalcov bez platných dokladov. O oznámení texaského generálneho prokurátora Grega Abbotta informovala v noci nadnes agentúra Reuters.

Americké štáty žalujú Obamu pre zmeny v imigračnej legislatíve
SITA/AP

V podaní predloženom texaskému federálnemu súdu v južnom obvode Texasu sa uvádza, že Obamovo exekutívne nariadenie je nezákonné a umožňuje federálnym úradom "poskytnúť rozsiahle výhody jednotlivcom, ktorých správanie je v rozpore s Kongresom," uviedol pre Reuters republikán Abbott.

K texaskej iniciatíve sa pridali aj ďalšie americké štáty, republikánske bašty, ako Alabama, Idaho, Mississippi či Utah.
Barack Obama predstavil v novembri novú stratégiu imigračnej politiky, ktorá má priniesť úľavu od hrozby deportácie pre takmer 4,7 milióna ľudí, ktorí sa zdržujú na území Spojených štátov bez platných dokladov. Demokrat Obama sa tak chystá urobiť prostredníctvom prezidentských dekrétov a obísť hlasovanie Kongresu, kde majú prevahu republikáni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok