Rozhádaná izraelská vláda sa dohodla na predčasných volbách, budú v marci

SITA
3.12.2014 10:50

Izraelskí poslanci sa v stredu dohodli, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 17. marca budúceho roku. Izraelský rozhlas informoval, že túto dohodu dosiahli na stretnutí predsedov parlamentných politických frakcií.

Rozhádaná izraelská vláda sa dohodla na predčasných volbách, budú v marci
TASR

Izraelskí poslanci veľkou väčšinou hlasov predbežne schválili rozpustenie parlamentu. Tento krok má otvoriť cestu k predčasným parlamentným voľbám, ktoré sa budú konať zrejme 17. marca 2015, viac ako dva roky pred riadnym termínom, uviedla agentúra AP.

Za návrh na rozpustenie parlamentu v prvom čítaní hlasovalo 84 poslancov 120-členného Knesetu, jeden sa zdržal hlasovania.

Návrh musí prejsť ešte dvoma ďalšími čítaniami v pléne Knesetu, ktoré majú prebehnúť na budúci týždeň, uviedol denník Haarec.

Problémy pri schvaľovaní sa neočakávajú, keďže dnes konanie nových volieb v marcovom termíne podporili predsedovia poslaneckých klubov.

Predčasné voľby v Izraeli sú dôsledkom krízy vo vláde premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý v utorok odvolal dvoch ministrov zastupujúcich centristické strany. Netanjahu obvinil ministra financií Jaira Lapida a ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú z pokusu o "puč".

Netanjahuova vláda sa úradu ujala len vlani. Jej vládnutie sprevádzali spory v mnohých oblastiach - najnovšie sa ministri vládnej koalície sporili o návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2015, ako aj o premiérom presadzovanom zákone o Izraeli ako národnom štáte židovského národa, o ktorom kritici tvrdia, že diskriminuje izraelských občanov arabského pôvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok