Američania schválili zákon, ktorý ruší vyplácanie dávok nacistom

SITA
3.12.2014 08:52

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok jednomyseľne schválila zákon, ktorý zastaví vyplácanie sociálnych dávok nacistickým zločincom.

Američania schválili zákon, ktorý ruší vyplácanie dávok nacistom
SITA

Zákon má podporu demokratických aj republikánskych zákonodarcov, ktorí návrh legislatívy spoločne predložili potom, čo agentúra Associated Press v októbri zverejnila zistenie, že vláda desiatky rokov tolerovala vyplácanie sociálnych dávok nemeckým vojnovým zločincom. Tí nemalé finančné prostriedky dostávali po dohode, že opustia americké územie. Zákon, ktorý uzatvára "legislatívnu dieru" umožňujúcu vyplácanie dávok ľuďom podozrivým zo páchania zločinov proti ľudskosti, musí schváliť aj Senát, termín hlasovania zatiaľ neoznámili.

Úrady zneužívali dieru v zákonoch, čo umožnilo ministerstvu spravodlivosti zbaviť sa nacistov a preskočiť zdĺhavý proces odobratia občianstva. Podľa AP sa to od roku 1979 týkalo takmer 40 z celkovo 70 ľudí, ktorí opustili USA. Minimálne štyria sú údajne dodnes nažive a v Európe si užívajú dávky presahujúce 15-tisíc dolárov ročne. Celkovo sa suma vyplatená nacistom vyšplhala na "milióny dolárov". "Ak nie je pre nich miesto v našej krajine, určite pre nich nie je miesto ani v našej pokladnici," vyhlásil demokratický poslanec Xavier Becerra. Po schválení zákona Senátom musí generálny prokurátor informovať sociálny úrad o osobách, ktoré dávky dostávajú a ktoré krajinu opustili pre podozrenie z nacistických aktivít. Vyplácanie sociálnych dávok sa potom zastaví do 30 dní.

USA sa vojnových zločincov z čias druhej svetovej vojny chceli čo najrýchlejšie zbaviť, keďže ich za zločiny spáchané v Európe nemohli súdiť. Vyzvali ich preto na opustenie krajiny na americký pas a následné dobrovoľné vzdanie sa amerického občianstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok