Nové radary pre vojakov získa armáda cez výberové konanie

SITA TA3
3.12.2014 08:17

Nové radary pre vojakov sa pokúsi Slovensko zabezpečiť cez výberové konanie. Po rokovaní vlády minister obrany Martin Glváč uviedol, že v krátkom čase, do 30 dní, vypíšu medzinárodný tender.

Nové radary pre vojakov získa armáda cez výberové konanie
TASR

Šéf rezortu obrany spresnil, že teraz v prvom rade potrebujeme dva veľké radary. Jeden radar stojí okolo 20 miliónov euro. “Uvidíme však, aká cena vzíde z výberového konania,“ dodal minister. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Ruku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť tým súčasným. Celý proces musíme uzavrieť do roka a minister verí, že sa tak stane. Do roka musíme vedieť čo a ako, dodal.

Vo výberovom konaní bude veľmi dôležitá cena, kompatibilita a technické parametre, ktoré si nadefinujú ozbrojené sily. Minister dodal, že jednou z možností je aj nákup starších radarov. „Ak by bola zaujímavá cena, je to jedna z možností,“ pripustil. Minister uviedol, že komunikujú aj zo Zastúpením SR pri NATO a budú sa snažiť o nejakú možnosť prefinancovania z rôznych fondov Aliancie. „Slovensko si sankcie nevymyslelo. Urobili nám škrt cez rozpočet, my sme chceli predĺžiť životnosť našich radarov do roku 2020,“ dodal.

Jednou z firiem, s ktorými Slovensko rokuje, je aj švédsky Saab. Riaditeľ Saab Group pre Strednú a Východnú Európu Tobias Wennberg pre agentúru SITA uviedol, že vzhľadom na potreby slovenských ozbrojených síl vedia poskytnúť v priebehu niekoľko málo mesiacov provizórne riešenie, a to dodaním radarového systému Giraffe. O radaroch rokujú aj s Českou republikou, kde by mali výberové konanie na novú radiolokačnú techniku spustiť začiatkom budúceho roka. Švédi chcú do tohto výberového konania ponúknuť prvýkrát pre pozemné použitie nový radar G 4 A, ktorý dali v rôznych konfiguráciách do prevádzky iba v tomto roku. Wennberg uviedol, že nový radar obvykle stojí od akéhokoľvek dodávateľa od 11 do 15 miliónov eur za kus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok