Miliardový projekt Južný prúd končí, Únia Bulharsko neodškodní

SITA
2.12.2014 15:06

Právo Európskej únie neumožňuje odškodniť Bulharsko za investície do zrušeného projektu výstavby plynovodu Južný prúd (South stream). Uviedla to v utorok Európska komisia po tom, čo Rusko oznámilo, že v projekte nebude pokračovať.

Miliardový projekt Južný prúd končí, Únia Bulharsko neodškodní
SITA/AP

Investície sa Bulharom nevrátia

"Z právneho pohľadu základ pre kompenzáciu neexistuje," uviedla hovorkyňa komisie Anna-Kaisa Itkonen. K výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko.

Bulharsko počas leta oznámilo, že práce na svojej časti plynovodu zastavuje dovtedy, kým sa nevyjasní súlad projektu s právom Európskej únie.

Putin megaprojekt stopol

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že Moskva zastavuje projekt výstavby plynovodu Južný prúd. Pokračovanie v projekte označil za nemožné pre negatívny postoj Európskej únie. Na vytvorení plynového uzla pre južnú Európu chce Rusko spolupracovať s Tureckom, povedal Putin po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Podľa Putina Moskva zvýši dodávky plynu do Turecka a Rusko by mohlo s touto krajinou spolupracovať na vytvorení plynového uzla na hraniciach s Gréckom. Ukončenie projektu Južný prúd potvrdil aj šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok