Maďarská polícia odkazuje ženám: Ak flirtuješ, môžeš si za znásilnenie

TA3, BBC, CNN
24.12.2014 19:47

Búrlivé ohlasy vyvolala kampaň maďarskej polície, ktorá mala upozorňovať na prevenciu voči sexuálnemu násiliu. Policajti totiž vinili zo zodpovednosti za násilie samotné ženy.

Maďarská polícia odkazuje ženám: Ak flirtuješ, môžeš si za znásilnenie
youtube

Zodpovedná si ty

Maďarská polícia vytvorila video, ktoré má varovať mladé ženy pred znásilnením. Videozábery ukazujú mladé ženy, ktoré pijú alkohol, nosia odhaľujúce oblečenie a v nočnom klube flirtujú s mužmi. Na konci jednu z mladých žien napadnú maskovaní útočníci a skončí bezvládne na zemi. „Ty si za to zodpovedná, ale môžeš tomu predísť,“ to je hlavný odkaz maďarskej polície v preventívnej akcii, ktorá cieli hlavne na študentov.

Kampaň vyvolala okamžite vlnu nevôle. Polícia z Baranskej župy, ktorá je autorom videa, sa však bránil: „Skúsenosti ukazujú, že prevencia hrá veľkú úlohu. Flirtovanie mladých dievčat môže často vyvolať násilie,“ pritvrdili v odpovedi strážcovia zákona.

Ženské spolky a ľudskoprávne organizácie sú pobúrené. Prekáža im, že polícia hádže vinu na obete namiesto toho, aby im pomáhala. „Poslaním polície je najmä chrániť a slúžiť verejnosti a nie obviňovať obete, alebo potenciálne obete, alebo posúvať zodpovednosť na ne,“ svorne tvrdia. Žiadajú, aby video stiahli z obehu a zo školskej kampane.

Mimovládky: Oblečenie nie je hlavným faktorom

V spoločnom vyhlásení maďarské mimovládne organizácie uviedli, že oblečenie v podobných prípadoch nie je základným faktorom. Trestné činy voči ženám, vrátane sexuálneho násilia, sú často páchané v bezpečí domovov alebo na pracovisku. Rovnako zdôrazňujú, že takéto zobrazenie nelichotí ani mužom.

Policajná kampaň ich zobrazuje ako indivíduá, neschopné sebakontroly. Video podsúva myšlienku, že v reakcii na uvoľnené správanie dievčat rýchlo a agresívne vzplanú.

Témy: obeť Polícia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok