Národná knižnica sa dostala do digitálnej knižnice sveta

SITA
1.12.2014 10:52

Záujemcovia na celom svete sa prostredníctvom Svetovej digitálnej knižnice môžu zoznámiť s najvzácnejšími dokumentmi písomného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktorých význam presahuje náš región.

Národná knižnica sa dostala do digitálnej knižnice sveta
TASR

Svet môže spoznať vzácne diela zo zbierok Slovenskej národnej knižnice (SNK). Spolu 11 významných rukopisných i tlačených pamiatok zo zbierok národnej knižnice sa totiž stalo súčasťou Svetovej digitálnej knižnice (World Digital Library, WDL), agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SNK Zuzana Stančíková. Svetová digitálna knižnica je projektom Kongresovej knižnice vo Washingtone, na ktorom spolupracuje UNESCO a 181 partnerov z oblasti knižníc, archívov, múzeí, galérií či vzdelávacích inštitúcií z Afriky, Ázie, Austrálie, Európy, Severnej a Južnej Ameriky. Doteraz obsahuje približne 11 tisíc dokumentov zo 193 krajín. "Z dokumentov Slovenskej národnej knižnice zverejnila Kongresová knižnica vo Washingtone na portáli WDL - http://www.wdl.org stredoveké i novoveké rukopisy, historické tlače či mapy, ktoré sú klenotmi slovenskej i európskej knižnej kultúry a umenia, histórie, geografie a heraldiky," upozornila Stančíková.

Záujemcovia na celom svete sa prostredníctvom Svetovej digitálnej knižnice môžu zoznámiť s najvzácnejšími dokumentmi písomného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktorých kultúrny a historický význam presahuje náš región. Podľa generálnej riaditeľky SNK Kataríny Krištofovej ide o prestížnu záležitosť, ktorá významne prispieva k medzinárodnému zviditeľneniu nielen Slovenskej národnej knižnice, ale i celej krajiny. Sprístupnené pamiatky SNK predstavujú napríklad fragmenty staroslovienskych rukopisov z 13. až 15. storočia, stredoveké latinské iluminované liturgické kódexy a vzácne tlače 16. storočia, ale aj diela novšie z 19. a začiatku 20. storočia. "Čoskoro rozšíria zoznam prezentovaných diel ďalšie dokumenty SNK, ako odpis Symfónie C dur Josepha Haydna, známej ako 'Mária Terézia' z 18. storočia, list Mahátmu Gándího slovenskému lekárovi Dušanovi Makovickému, osobnému priateľovi Leva Nikolajeviča Tolstého, fotografia Milana Rastislava Štefánika, rukopis Krvavých sonetov Pavla Országha Hviezdoslava či rukopis s tajným písmom Martina Kukučína," informovala ďalej knižnica.

Do konca roka 2014 nominuje SNK do Svetovej digitálnej knižnice ďalšie tri desiatky vzácnych dokumentov. Budú medzi nimi vzácne stredoveké rukopisy, napríklad Dialógy Gregora Veľkého z 11. storočia a komentár k Danteho Božskej komédii zo 14. storočia, tiež inkunábuly - prvotlače, napríklad unikátne, tzv. večné kalendáre na roky 1486 - 1504 a aj hudobné pamiatky renesancie a baroka, vzácne tlače 17. storočia a mapy i korešpondencia významných osobností, avizuje odborný garant projektu za SNK Ľubomír Jankovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok