Ukrajinský boss Jegorov neprišiel, súd odročili na neurčito

TASR
1.12.2014 10:30

Proces v kauze piatich vrážd s ukrajinským bossom Volodymyrom Jegorovom, ktorý sa od jesene minulého roka nachádza na Ukrajine a s ďalšími troma obžalovanými, sa dnes opäť pred Krajským súdom v Bratislave neuskutočnil.

Ukrajinský boss Jegorov neprišiel, súd odročili na neurčito
SITA

Bývalý ukrajinský boxer, ktorý strávil na Slovensku takmer 12 rokov vo väzbe, sa na dnešné pojednávanie opäť z Ukrajiny nedostavil, keďže je stále od septembra práceneschopný. Jeho obhajca oznámil, že Jegorov lekárske potvrdenie doručí senátu KS a zároveň oznámil súdu, že ďalší obžalovaný v kauze Vasyl P., ktorý sa tiež nachádza na Ukrajine, nesúhlasí s konaním v jeho neprítomnosti. Pôvodne bolo pojednávanie v bratislavskej väznici naplánované aj na utorok 2. decembra. Súd proces dnes odročil na neurčito.

Obžalovaní v tejto kauze sú okrem Jegorova aj Vasyl P., P. Mykola Sh. a Edurad V. KS v Bratislave takmer z rovnakého dôvodu ako dnes, nemohol pojednávať naposledy koncom septembra a aj koncom mája. KS už v októbri minulého roka zaslal Jegorovovi písomnú výzvu či dáva alebo nedáva súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. V spomínanej kauze piatich vrážd komplicov gangu už raz KS rozhodol, keď obžalovaným uložil doživotné tresty odňatia slobody, Najvyšší súd však prípad vrátil naspäť prvostupňovému súdu.


Jegorova prepustil z väzby minulý rok na jeseň súd v Trnave na základe rozhodnutia Ústavného súdu. Keďže Jegorova už v minulosti úrady vyhostili, na území Slovenska zostať nemohol. Konkrétne 19. septembra 2013 bol na základe administratívneho vyhostenia odovzdaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane. Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby.

Aj potom, ako ho 17. septembra minulého roku prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Vtedy ho však eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ ho neskôr previezli na slovensko-ukrajinskú hranicu.


Jegorova stíhajú na Slovensku vo viacerých kauzách. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe z vraždy spolumajiteľa erotického salóna Dallas v Galante. Na tento súd rovnako ako na pojednávanie pred KS v Bratislave nechodí.


Jegorov je spolu s ďalšími troma mužmi obvinený v spomínanej kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich KS v Bratislave odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.


Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90-tych rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok