Kvôli bombe evakuovali v Dortmunde 17-tisíc ľudí

SITA
30.11.2014 16:30

Viac ako 17-tisíc ľudí museli v nedeľu evakuovať v nemeckom meste Dortmund z dôvodu zneškodňovania objavenej bomby z čias druhej svetovej vojny. Výbušninu objavili prostredníctvom analýzy starých leteckých záberov, na ktorých hľadali nevybuchnutú muníciu zhodenú počas vojny na územie priemyselného regiónu Porúrie.

Kvôli bombe evakuovali v Dortmunde 17-tisíc ľudí
SITA

Napriek tomu, že v Nemecku sa stále nachádza mnoho nevybuchnutej munície, hmotnosť dortmundskej bomby prekračuje bežný rámec. Váži totiž 1800 kilogramov. Obdobne veľkú výbušninu našli v Dortmunde aj pred rokom a pred dvoma rokmi v meste Koblenz. Urady vtedy evakuovali 45-tisíc ľudí.

Na konci druhej svetovej vojny zhodili spojenecké a sovietske vojská na Nemecko a hlavne Berlín obrovské množstvo bômb. Desaťtisíce z nich sú stále pochované v zemi, pričom v prípade objavenia ich privolaní pyrotechnici úspešne likvidujú. Začiatkom novembra v meste Dortmund museli pre zneškodnenie 1800 kilogramov vážiacej bomby evakuovať 20-tisíc ľudí. Obdobne veľkú výbušninu našli pred dvoma rokmi v meste Koblenz, úrady vtedy evakuovali 45-tisíc ľudí. Pri januárovom výbuchu prišiel o život bagrista, ktorý v meste Euskirchen neďaleko Bonnu narazil na zabudnutú výbušninu počas výkopových prác.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok