Krajiny eurozóny sa dohodli na ďalšej pomoci pre Grécko

TASR
30.11.2014 16:01

Predstavitelia členských štátov eurozóny sa podľa správy nemeckého týždenníka Spiegel v princípe dohodli na novom programe pre Grécko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Krajiny eurozóny sa dohodli na ďalšej pomoci pre Grécko
SITA

Grécka vláda by mala v rámci takzvaného preventívneho úverového programu dostať k dispozícii 10 miliárd eur z európskeho stabilizačného mechanizmu ESM, uviedol dnes Spiegel. ESM na tento účel nepotrebuje získať ďalšie peniaze. Skôr sa presmerujú peniaze z druhého záchranného balíka, ktoré boli pôvodne určené na rekapitalizáciu bánk a nepoužili sa.

Z dvoch variantov preventívnej finančnej pomoci by Grécko malo dostať ten prísnejší, ktorý predpokladá prísnejšie podmienky aj kontroly, tvrdí Spiegel. Dohoda bola dosiahnutá na stretnutí v Bruseli.

Spolkové ministerstvo financií uviedlo, že nemôže uvedené informácie potvrdiť. Trojka zložená z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF) bude informovať Euroskupinu o situácii v Grécku na stretnutí 8. decembra, povedal hovorca nemeckého ministerstva financií. "Na tomto stretnutí budeme rokovať o ďalšom postupe."

Grécko sa musí do 8. decembra dohodnúť s veriteľmi, za akých podmienok môže opustiť záchranný program. Stredajšie (26. 11.) rokovania v Paríži s predstaviteľmi EÚ a MMF však stroskotali. Hlavným sporným bodom je nový rozpočet Grécka. Veritelia predpokladajú, že v rozpočte budú chýbať 2 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok