Výdavky na výskum a vývoj sú na Slovensku pod priemerom EÚ

TASR
30.11.2014 11:52

Výdavky na výskum a vývoj na Slovensku sú stále pod priemerom Európskej únie (EÚ). Slovensko minulý rok vyčlenilo na tieto oblasti 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP), čím sa posunulo od úrovne 0,5 % HDP v roku 2004. Krajiny ako Rakúsko, Česko, Maďarsko, či Poľsko však míňajú na výskum a vývoj viac. Vyplýva to z najnovšej analýzy Slovenskej sporiteľne.

Výdavky na výskum a vývoj sú na Slovensku pod priemerom EÚ
SITA

"Podiel výdavkov na výskum a vývoj sa vo viacerých krajinách Európy od roku 2004 zvýšil, napriek tomu iba málo členských štátov splnilo vlani cieľovú úroveň 3 % HDP," skonštatovala analytička banky Katarína Muchová.

Ako vyplýva z analýzy banky, štruktúra výdavkov na výskum a vývoj sa na Slovensku mierne oproti roku 2004 zmenila. Podľa údajov Eurostatu klesol podiel vládneho sektora na výdavkoch oproti roku 2004 z 30 % na 20 %, kým podiel vysokých škôl sa zvýšil z 20 % na 33 %. "Firmy sa podieľajú takmer na polovici slovenských výdavkov na výskum a vývoj, pričom ich podiel ostal podobný ako v roku 2004," uviedla Muchová s tým, že vyšší podiel podnikateľského sektora na výdavkoch je vnímaný pozitívne, keďže v tomto sektore je zvyčajne návratnosť projektov hodnotená prísnejšie.

V zahraničí napríklad fungujú partnerstvá a konkrétne financovanie výskumných projektov univerzít a výskumných centier súkromnými spoločnosťami. "Na Slovensku by odstránenie bariér vo forme zákonných uznesení, ako aj daňové zvýhodnenia mohli podporiť takéto financovanie výskumu," podotkla analytička.

V Českej republike boli vlaňajšie výdavky na výskum a vývoj viac ako dvojnásobné, a to na úrovni 1,9 % HDP. "Keď sa však pozrieme na východiskovú pozíciu krajín V4 v roku 2004, slovenský nárast je spolu s tým českým najvyšší," doplnila Muchová.

Priemer EÚ bol vlani pod hranicou 3 %. Najmenšie výdavky na výskum a vývoj pritom oproti domácemu HDP vlani zaznamenali v Rumunsku. "Naopak, priemer únie ťahali nahor severské krajiny, ktorými sú Fínsko, Švédsko a Dánsko, ktoré jediné splnili 3-% cieľ. Za nimi nasledovali Nemecko a Rakúsko," priblížila Muchová.

Viac ako 3 % HDP dáva na rozvoj výskumu a vývoja aj Švajčiarsko, ktoré nie je členom únie. Vlani naň vyčlenilo 3,1 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok