Parlament schválil úľavu pre ľudí s nízkymi príjmami

TA3 TASR
28.11.2014 13:32

Od budúceho roka budú mať ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne, nárok na odvodovú odpočítateľnú položku na zdravotné odvody. Ľudia s vyššími príjmami majú platiť odvody rovnako ako doteraz. Zmenu prináša novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

Pomoc pre zamestnancov aj firmy

O právnej norme rokovali zákonodarcovia v skrátenom legislatívnom konaní. OOP bude vo výške 380 eur mesačne, respektíve 4560 eur ročne. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Napríklad človek, ktorého mzda bude vo výške 450 eur mesačne, zaplatí na zdravotných odvodoch 8,40 eura namiesto súčasných 18 eur. Odvody klesnú aj zamestnávateľovi. Ten totiž namiesto súčasných 45 eur po zavedení odpočítateľnej položky zaplatí za zamestnanca 21 eur.

Na určenie jej výšky sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Mesačné uplatňovanie tejto úľavy bude možné len pre zamestnancov bez súbehu príjmov. Odvodová odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a podľa návrhu nebude môcť prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru.

Musí informovať zamestnávateľa

Zamestnanec, ktorý si bude chcieť uplatniť OOP, bude musieť o tom zamestnávateľa informovať. V súvislosti so zavedením odvodovej úľavy sa má zvýšiť sadzba za poistencov štátu, čím sa má zdravotným poisťovniam vykompenzovať výpadok príjmov. Platba za poistencov štátu bude vo výške 4,16 % z vymeriavacieho základu.

Poslanci schválili k novele aj pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Jozefa Mihála (SaS).

Podarilo sa mu v pléne presadiť, aby sa nárok na odvodovú úľavu neznižoval o obdobia, keď zamestnanec nemal príjem pre uplatnenie OOP z toho dôvodu, že napríklad poberal nemocenské, materské či ošetrovné. Tiež navrhol zaviesť aj novú vykazovaciu povinnosť pre zamestnávateľov pri zamestnancoch, ktorí budú mať nárok na OOP. "Vykazovacia povinnosť je potrebná, aby zdravotné poisťovne mali všetky údaje pre správne vykonanie ročného zúčtovania poistného," zdôvodnil Mihál. Firmy budú musieť nahlásiť týchto zamestnancov zdravotnej poisťovni do ôsmich pracovných dní.

Príjem vzrastie o 32 eur

V budúcom roku po zvýšení minimálnej mzdy na 380 eur mesačne a zavedení odpočítateľnej položky by mal čistý zárobok zamestnancov na Slovensku vzrásť o 32 eur. Opatrenie sa má dotknúť viac ako pol milióna zamestnancov. Vláda si od tejto reformy sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti.

"Reforma má ambíciu pozitívne ovplyvniť zamestnávanie a záujem o zamestnanie sa ľudí s nižšími zručnosťami a v menej rozvinutých regiónoch. Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce,
" priblížil Inštitút finančnej politiky, ktorý patrí pod MF SR.

Podľa vlády SR sa práve vďaka vyššej čistej mzde zvýši aj ponuka práce. "Zvýšený dopyt po pracovnej sile očakávame zo znížených nákladov práce nad úrovňou minimálnej mzdy. Sekundárnym pozitívnym vplyvom budú vyššie disponibilné príjmy nízkopríjmových domácností, a tým rast ich spotreby," doplnil IFP.

Pozrite si brífing s predsedom vlády Ficom

Rozhovor s Martinom Regulim, analytikom Nadácie F. A. Hayeka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok