Celosvetová dohoda o obchode zväčší ekonomiku o bilión dolárov

SITA
28.11.2014 11:04

Svetová obchodná organizácia vo štvrtok prijala prvú celosvetovú reformu obchodu v histórii. Dohoda bude znamenať nové štandardy na hraniciach a v colnom konaní. Táto dohoda by mala zvýšiť rozsah svetovej ekonomiky o jeden bilión USD.

Celosvetová dohoda o obchode zväčší ekonomiku o bilión dolárov
SITA

Zároveň by malo vzniknúť 21 mil. pracovných miest. "Všetko je dohodnuté," povedal predstaviteľ WTO, ktorý sa zúčastnil rokovaní v Ženeve. Na podobnú dohodu sa čakalo 19 rokov.

Dohoda tvorí stále iba zlomok z toho, o čom sa hovorilo na rokovaniach v katarskom meste Doha v roku 2001, kedy rokovania začali. Štvormesačné zdržanie spôsobili výhrady Indie. Táto krajina trvala na tom, že výmenou za súhlas s dohodou žiada voľnejšie pravidlá v oblasti skladovania potravín a subvencií. Indiu podporili Kuba, Venezuela a Bolívia. Spojené štáty americké a India sa dohodli na vyriešení sporu v novembri. Kompromis predpokladá, že krajiny na pôde Svetovej obchodnej organizácie nenapadnú indický program dotovaných cien potravín dovtedy, kým sa nepodarí nájsť definitívne riešenie.

Predstavitelia WTO dohodu v hodnote 1 bil. USD uzavreli už v decembri minulého roku. Bolo ju však treba potvrdiť a zapísať do pravidiel WTO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok