V bojoch o pozemky v Sudáne zahynuli desiatky ľudí

TASR
28.11.2014 07:41

Najmenej 133 ľudí zahynulo a minimálne 100 utrpelo zranenia pri ozbrojených zrážkach dvoch skupín patriacich k jednému arabskému kmeňu v sudánskom štáte Západný Kurdufán. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie jedného z kmeňových vodcov.

V bojoch o pozemky v Sudáne zahynuli desiatky ľudí
SITA/AP

Dôvodom vypuknutia bojov medzi oboma skupinami bol spor o pozemky, uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters Muchtár Babú Nimr. "V bojoch v oblasti Kvak, ležiacej v štáte Západný Kurdufán, boli použité nielen ručné, ale aj ťažké zbrane," dodal.

Predstavitelia sudánskej vlády zatiaľ uvedené údaje nekomentovali, pričom nie je jasné, kedy k bojom a stratám na životoch došlo. Západný Kurdufán je najväčším producentom ropy v Sudáne. Hraničí s nepokojnou oblasťou Dárfúr a Južným Sudánom, ktorý sa od Sudánu odtrhol v roku 2011.

Vláda v Chartúme v minulosti vyzbrojila arabské kmene, aby jej pomohli v boji s prevažne nearabskými vzbúrencami v Dárfúre. V snahe zmocniť sa prírodných zdrojov však neskôr tieto kmene začali bojovať aj medzi sebou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok