Mexiko čaká reforma polície

TA3 TASR
27.11.2014 21:16

Po nepokojoch, ktoré v Mexiku odštartovalo zmiznutie študentov pristúpil prezident Enrique Peña Nieto k rozhodnému kroku. Hlava štátu oznámila úplnú reštrukturalizáciu polície v celej krajine.

V rovnakom štáte, kde zmizlo 43 študentov, objavili 11 zmrzačných tiel

Jedenásť zmrzačených, pri ceste pohodených tiel objavili dnes na juhozápade Mexika, a to v rovnakom štáte, kde pred dvoma mesiacmi uniesli a pravdepodobne zmasakrovali 43 študentov. Mnohé z 11 mŕtvol boli bez hlavy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné úrady.

K hroznému nálezu došlo iba niekoľko hodín predtým, ako mal mexický prezident Enrique Peňa Nieto ohlásiť sériu opatrení na zlepšenie právneho poriadku v krajine, ktorá bojuje s každodenným násilím medzi drogovými gangmi. Niektoré z tiel boli čiastočne obhorené, vyplýva z fotografií v miestnych médiách.

Podľa generálnej prokuratúry v nepokojnom štáte Guerrero boli telá nájdené v meste Chilapa de Álvarez. V rovnakej oblasti sa nachádza aj ľavicovo orientovaná fakulta, ktorú navštevovali inkriminovaní študenti. V Mexiku sa od roku 2007 stalo obeťami organizovaného zločinu približne 100.000 osôb.


Peňa Nieto je pod tlakom následkom masových protestov za ukončenie beztrestnosti a bezbrehej brutality bezpečnostných síl od 26. septembra, keď v meste Iguala došlo k únosu 43 študentov policajtmi spolupracujúcimi s miestnym drogovým gangom. Prezident presadil v kongrese i sériu ekonomických reforiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok