Islamský štát odstavil v Mósule všetky mobilné siete

TASR SITA
27.11.2014 20:44

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vypli v druhom najväčšom irackom meste Mósul všetky mobilné telefónne siete. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov.

Islamský štát odstavil v Mósule všetky mobilné siete
SITA/AP

Radikálni islamisti ovládajú pôvodne 1,8-miliónový Mósul od júna tohto roku. Vypnutie mobilných sietí má údajne zabrániť tomu, aby miestni informátori nemohli poskytovať koaličným silám správy o organizácii IS.

Znefunkčnenie mobilov podľa obyvateľov spôsobilo v meste "chaos" a "paralýzu", do značnej miery napríklad ochromilo obchodné aktivity. Internetové spojenie zatiaľ celkom prerušené nebolo, keďže funguje prostredníctvom iných sietí.

Odpojenie mobilných sietí predstavuje podľa agentúry AP zmenu v doterajších metódach IS, ktorý sa doposiaľ usiloval získať priazeň obyvateľov obsadených území prostredníctvom poskytovania verejných služieb a zavádzaním funkčnej administratívy.


Niektorí analytici sú presvedčení, že vypnutie mobilných sietí signalizuje stratu sebadôvery po sérii nedávnych víťazstiev irackej armády, podporovanej kurdskými a šiitskými silami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok