V Moldavsku vylúčili z parlamentných volieb proruskú stranu

TASR
27.11.2014 18:09

Moldavské úrady vylúčili proruskú opozičnú stranu Patria (Vlasť) z nedeľňajších parlamentných volieb. Súd v Kišiňove rozhodol dnes o odobratí registrácie tohto politického subjektu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na moldavské médiá.

V Moldavsku vylúčili z parlamentných volieb proruskú stranu
facebook

Strana podnikateľa Renata Usatiiho mala dostať na predvolebnú kampaň zo zahraničia v prepočte viac ako 400.000 eur a tieto finančné prostriedky nedeklarovala. Samotný Usatii označil obvinenie za "provokáciu" a avizoval právne kroky.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stranu Patria by mohlo voliť až okolo 15 percent občanov.

Už v stredu prišla z Moldavska správa, že tamojšia prokuratúra vyšetruje skupinu podozrivú z plánov na vyvolanie násilných protestov po parlamentných voľbách 30. novembra.

Vyšetrovatelia identifikovali 15 podozrivých moldavských a ruských občanov. Ide o členov zakázanej organizácie, podporovanej Ruskom, ktorí údajne chceli rozpútať nepokoje v prípade, ak by nedeľňajšie voľby vyhrali proeurópske strany.


V súvislosti s kauzou bolo na výsluch predvedených päť osôb. Sú medzi nimi aj univerzitný profesor podozrivý z náboru študentov a štátny zamestnanec, ktorý mal prístup k utajovaným dokumentom a zbraniam.


Polícia v súvislosti s prípadom vykonala viacero domových prehliadok, počas ktorých objavila pištole, granátomety, vojenské uniformy a veľké sumy peňazí. Zaistila aj dokumenty, v ktorých sa hovorilo o plánovaní útokov na bližšie nešpecifikované inštitúcie.

Témy: Rusko Moldavsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok