Za záchranu vedy demonštrovali v Košiciach stovky vedcov

TASR
27.11.2014 15:29

Na protestnom zhromaždení proti podfinancovaniu slovenskej vedy sa dnes v centre Košíc zišlo približne 300 odborných pracovníkov, prevažne z ústavov Slovenskej akadémie vied. "Veda chce žiť, nie živoriť!" skandovali pred Štátnou vedeckou knižnicou na Hlavnej ulici.

Za záchranu vedy demonštrovali v Košiciach stovky vedcov
TASR

"Ide o spoločné protestné zhromaždenie odborov, iniciatívy Veda chce žiť!, ako aj vedeckých pracovníkov, o ktorých tu ide v prvom rade," informovala Zuzana Szabová, predsedníčka odborovej organizácie pri Ústave geotechniky SAV.

Dôvody košického protestu boli podobné ako pri stredajšom protestnom pochode v Bratislave. Ako uviedla za organizátorov Lucia Ivaničová z ÚGT SAV, ide o dlhoročné podhodnotenie financovania SAV, niekoľkoročnú nestabilitu vo financovaní grantových schém Agentúry na podporu výskumu a vývoja a potrebu vyňať SAV z programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa).

"Naďalej považujeme za potrebné upozorňovať na to, že to financovanie je podhodnotené. Situácia došla až k tomu, že sme sa odhodlali aj my vyjsť do ulíc," povedala .


Medzi protestujúcimi stál na podstavci aj malý robot držiaci výzvu: "Investujte do mňa. Vrátim vám to!"

aaaa.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok