Loď so 700 migrantmi odtiahli k pobrežiu Kréty

TASR TA3
27.11.2014 10:07

Grécke úrady dnes oznámili, že pokazenú pašerácku loď s približne siedmimi stovkami mužov, žien a detí na palube odtiahli k pobrežiu Kréty. Pasažieri sú migranti snažiaci sa dostať do Európy. Informovala o tom agentúra AP.

Loď so 700 migrantmi odtiahli k pobrežiu Kréty
SITA/AP

Podľa úradov sú imigranti v bezpečí. Na Kréte sa pripravuje poskytnutie dočasného prístrešia: úrady vytvorili príjmacie centrum v priestoroch basketbalového štadióna.

Nákladnej lodi vypovedali motory, keď sa v utorok plavila v medzinárodných vodách v blízkosti Kréty. Vzhľadom na silný vietor a vysoké vlny sa jej po vyslaní núdzového signálu vydali na pomoc obchodné lode plaviace sa v oblasti a loď gréckej pobrežnej stráže. Všetky lode boli pripravené ľudí z nákladnej lode evakuovať, ak by to bolo nutné.

Loď bola pripútaná káblom ku gréckej vojnovej fregate, ktorá ju v búrlivom vetre ťahala viac ako jeden a pol dňa.

Plavidlo Baris stratilo výkon motora v utorok ráno asi 70 námorných míľ od Ierapetry. Na palube sa nachádzali utečenci zo Sýrie a z Afganistanu.

Loď podľa AP zrejme zakotvia pri pobreží a migrantov prevezú na malých plavidlách do prístavu.


Grécko je jednou zo vstupných brán pre utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Ide najmä o občanov krajín zmietaných vojnou, ako sú Sýria a Líbya. Mnohí ľudia však plavbu po Stredozemnom mori neprežijú, keďže prevádzacie gangy často používajú plavidlá vo veľmi zlom technickom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok