Poslanci schválili zmeny v novele zákona o pozemkových úpravách

TASR TA3
27.11.2014 09:42

Zjednodušiť prístup mladých farmárov k nájmu pôdy je cieľom novely zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Dnes ju definitívne schválil parlament.

Ustanovenia novely určujú hornú hranicu prenajímaného pozemku pre mladého poľnohospodára a poľnohospodára spĺňajúceho podmienky malého a mikropodniku na 28 hektárov (ha). Po novom sa má táto hranica výmery zvyšovať úmerne s počtom zamestnancov, a tým motivovať poľnohospodárov, aby zamestnávali viac osôb.

Mladý poľnohospodár a poľnohospodár spĺňajúci podmienky malého a mikropodniku sa bude podľa novely musieť v nájomnej zmluve zaviazať, že na prenajatej ploche bude uskutočňovať špeciálnu rastlinnú výrobu alebo že do určitého času dosiahne zaťaženosť živočíšnej výroby na úrovni 0,3 veľkej dobytčej jednotky (VDJ)/ha.

"V súčasnej platnej zákonnej úprave je zakotvené právo na uzatvorenie zmluvy o nájme poľnohospodárskeho pozemku pôvodnému nájomcovi, ak riadne a včas plní svoje záväzky. Toto právo je potrebné novými odsekmi obmedziť, aby boli vytvorené podmienky aj pre iné subjekty, ktoré nemajú možnosť dostať sa k poľnohospodárskym pozemkom, na ktorých by boli schopní začať alebo rozvinúť svoje podnikateľské zámery,"
zdôvodnil novelu agrorezort.


Obmedzená dostupnosť poľnohospodárskej pôdy, ktorú majú dlhodobo v prenájme etablované poľnohospodárske podniky, predurčuje podľa MPRV zameranie mladých a malých poľnohospodárov na špecializovanú rastlinnú výrobu, pri ktorej sa dá aj na menších výmerách dosiahnuť ekonomická efektívnosť.


"Na druhej strane je však potrebné v primeranom rozsahu chrániť aj pôvodných nájomcov, ktorým nesmú prijaté opatrenia úplne znemožniť ich podnikanie, a preto je diferencovaný prístup k obmedzeniu prenajatých poľnohospodárskych pozemkov pre pôvodných nájomcov, ktorí majú v nájme 100 až 1000 ha najviac o 5 % a nad 1000 ha najviac o 10 % výmery,"
zdôraznil rezort pôdohospodárstva.


Podstatná časť pôdy na Slovensku je pri obhospodarovaní podľa šéfa MPRV SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) v rukách veľkých poľnohospodárskych podnikov. Tie sa však zaoberajú predovšetkým tzv. ekonomicky únosnou produkciou, najmä v oblasti rastlinnej výroby - výrobou hustosiatych obilnín a energetických plodín.


"Nám do trhových fondov však chýbajú špeciality, ako je ovocie, zelenina. Máme tiež veľmi nízky podiel živočíšnej výroby. Rozhodli sme sa preto hľadať nejaký model, ktorý by trochu pozíciu vyrovnal. Prišli sme s myšlienkou podpory mladých a malých poľnohospodárov, ktorí na to, aby vôbec mohli začať podnikať, musia sa dostať k pôde. Takíto poľnohospodári by sa mali v podnikaní zamerať hlavne na produkciu ovocia, zeleniny a na živočíšnu výrobu,"
zdôvodnil novelu Jahnátek.

Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2015, pretože Slovenský pozemkový fond (SPF) má približne 75 % zmlúv, ktoré končia v závere roka 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok