Pre úplatkársku aféru odstúpila španielska ministerka zdravotníctva

TASR
27.11.2014 08:42

Španielska ministerka zdravotníctva Ana Matová odstúpila v stredu z funkcie po tom, ako sa ukázalo prepojenie jej bývalého manžela na korupčný škandál vo vnútri vládnej Ľudovej strany. Matovú tiež v stredu súd obvinil z toho, že z úplatkárskeho škandálu profitovala oj ona, napísala agentúra AP.

Pre úplatkársku aféru odstúpila španielska ministerka zdravotníctva
SITA/AP

Ministerka rezignáciu komentovala so slovami, že odstupuje pre dobro svojej strany, ako aj vlády. Matová zdôraznila, že ide zatiaľ iba o obvinenie, ktoré sa nepreukázalo. Hrozí jej však, že bude musieť vrátiť  50.000 eur. Túto sumu z údajného finančného plánu Ľudovej strany získala jej rodina na osobné cestovanie a iné výdavky.

Odstúpeniu predchádzal stredajší verdikt španielskeho vyššieho národného súdu. Matovú obvinil zo toho, že profitovala z ilegálnych obchodných aktivít svojho bývalého manžela. Dialo sa tak v čase, keď pôsobil v kresle starostu madridského predmestia Pozuelo.

Španielsky premiér Mariano Rajoy by mal dnes predniesť prejav ku korupcii na najvyšších postoch svojej vlády. Rajoy sa už v októbri zaviazal uskutočniť viac pre očistenie španielskej politiky. Urobil tak v prejave pred Senátom - hornou komorou španielskeho parlamentu.


Aféry trvajú posledné tri roky, takmer odkedy Ľudová strana vyhrala voľby. Obvinenia zatiaľ padli na 43 osôb z radov politikov strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok