Klimatické zmeny môžu zhoršiť aerodynamiku lietadiel

TASR
26.11.2014 15:12

Americkí vedci z Kolumbijskej univerzity odhalili zvláštny vedľajší účinok klimatických zmien. Ak sa bude Zem otepľovať nezmeneným tempom, bude to mať negatívne dôsledky pre leteckú dopravu. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Klimatické zmeny môžu zhoršiť aerodynamiku lietadiel
SITA

Vyššie teploty znižujú hustotu vzduchu, v dôsledku čoho sa zhoršujú aerodynamické vlastnosti. V praxi to znamená, že dráha vzletu lietadiel sa bude predlžovať, kým sa na krídlach vytvorí dostatočný vztlak a umožní odpútanie lietadla od zeme.

Vedci prišli na problém s pomocou klimatických modelov, ktoré pre nadchádzajúce desaťročia predpovedajú otepľovanie oblastí v okolí najdôležitejších letísk v USA. Za predpokladu, že vo svete sa vyvinie len minimálne úsilie na obmedzenie emisií skleníkových plynov, do roku 2070 budú musieť všetky letiská v niektorých dňoch zaviesť hmotnostné limity, aby napríklad Boeing 737-800 mohol bez problémov odštartovať.

Z dlhodobého hľadiska to bude podľa vedcov znamenať aj to, že letecké spoločnosti budú musieť obmedziť počet cestujúcich v lietadle alebo hmotnosť batožiny. Letiská zrejme budú musieť postaviť dlhšie vzletové a pristávacie dráhy, pripadne predĺžiť tie existujúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok