Lekár Mukwege dostal Sacharovovu cenu, v Kongu pomáha znásilneným

TASR TA3
26.11.2014 13:22

Konžský gynekológ Denis Mukwege si na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu na slávnostnej ceremónii prevzal Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2014.

Cena za nezištnú pomoc

Poslanci EP sa rozhodli udeliť mu túto prestížnu cenu za jeho nezištnú pomoc obetiam znásilnenia a extrémneho násilia v Konžskej demokratickej republike, poznačenej občianskou vojnou.

"Po znásilnení pre žiadnu ženu život už nie je takým, akým bol predtým," pripomenul konžský lekár v utorok v prejave pred poslancami europarlamentu. Jeho slová zazneli v deň, keď si svet pripomenul Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách.

Doktor Mukwege je považovaný za jedného z popredných svetových odborníkov v oblasti starostlivosti o obete sexuálneho násilia. Je zakladateľom nemocnice Panzi v meste Bukawu v KDR. Má na starosti odbornú prípravu budúcich chirurgov a zameriava sa na poskytovanie pomoci obetiam sexuálneho násilia a psychologickú podporu pre ich opätovné sa zaradenie do spoločnosti.

Poslanci z parlamentného výboru pre výber kandidátov pre Sacharovovu cenu zozbierali podrobné informácie o pôsobení Mukwegeho, ktorý neraz pracuje aj 18 hodín denne a trpezlivo sa venuje znásilneným ženám a mladistvým dievčatám, z ktorých mnohé boli obeťou brutálneho skupinového znásilnenia. Jeho činnosť už presahuje rámec lekárskeho pôsobenia a prelína sa s aktivitami na ochranu občianskych a ľudských práv.

Nominovali EuroMajdan aj azerbajdžanskú aktivistku

Sacharovovu cenu naposledy získal zástupca subsaharskej Afriky v roku 2005. Bola ňou ľudskoprávna aktivistka a právnička Hauwa Ibrahimová, ktorá dodnes bojuje za práva žien podliehajúcim moslimskému zákonu šaría.

Na slávnostnom udeľovaní Sacharovovej ceny za slobodu myslenia boli dnes prítomní aj ostatní nominanti, ktorí sa dostali do užšieho kola. Ukrajinské hnutie EuroMajdan zastupovala zástupkyňa študentov v predsedníctve Rady EuroMajdanu Jelyzaveta Ščepetyľnykovová a nezávislý novinár a bloger Mustafa Najem. V mene azerbajdžanskej aktivistky za ľudské práva Leyly Yunusovej vystúpila jej dcéra Dinara Yunusová.

Rakúska europoslankyňa Ulrike Lunaceková z frakcie Zelených v mene prípravného výboru EP pre udeľovanie Sacharovovej ceny dnes počas stretnutia s novinármi upozornila, že pozvanie zástupcov EuroMajdanu a dcéry väznenej azerbajdžanskej aktivistky vyjadruje politickú podporu europarlamentu pre úsilie a aktivity, ktoré v týchto krajinách prebiehajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok