Objavili nový druh dinosaura, jeho pozostatky ležali 75 rokov v múzeu

SITA
26.11.2014 09:43

Britský paleontológ Nicholas R. Longrich z University of Bath popísal nový druh rohatého dinosaura na základe fosílií, ktoré sú už 75 rokov uložené v jednom z kanadských múzeí. Doteraz ich však priraďovali k inému dinosaurovi.

Objavili nový druh dinosaura, jeho pozostatky ležali 75 rokov v múzeu
bath.ac.uk

Longrich popísal nový druh na základe dvoch úlomkov kosteného goliera pochádzajúcich z náleziska v južnej Alberte, pričom dinosaurovi dal vedecké meno Pentaceratops aquilonius. Ide o druhý známy druh Pentaceratopsa, no prvý z Kanady, keďže fosílie druhu Pentaceratops sternbergii sa našli na juhozápade USA. Pentaceratops aquilonius žil pred približne 75 miliónmi rokov a podobne ako ostatní zástupcovia čeľade Ceratopsidae bol bylinožravec.

Longrich okrem toho skúmal aj neúplnú lebku iného ceratopsida, ktorého predtým zaradili do rodu Chasmosaurus. Vedec však zistil, že v skutočnosti ide o pravdepodobne doteraz neznámy druh Kosmoceratopsa. "Mysleli sme si, že sme už objavili väčšinu druhov dinosaurov, ale v skutočnosti to vyzerá tak, že ešte veľmi veľa druhov nepoznáme. Diverzita dinosaurov musela byť neuveriteľne veľká," uviedol Longrich, ktorý svoju štúdiu publikoval v časopise Cretaceous Research.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok