Katalánsko chce dosiahnuť nezávislosť voľbami

TASR TA3
26.11.2014 07:19

Katalánsky premiér Artur Mas chce dosiahnuť osamostatnenie svojho regiónu od Španielska prostredníctvom nových volieb. Predčasné voľby však mieni vyhlásiť až vtedy, ak budú mať povahu hlasovania o nezávislosti Katalánska, informovala v noci na dnes agentúra DPA.

Mas v utorok neskoro večer na konferencii v Barcelone za potlesku približne 3000 ľudí dodal, že cieľom je vytvorenie nezávislého štátu už za 18 mesiacov.

Katalánska vláda uskutočnila 9. novembra neoficiálne hlasovanie o nezávislosti. Zúčastnili sa na ňom dva milióny ľudí, čo je viac než tretina oprávnených voličov v regióne. Viac než 80 percent z nich sa vyslovilo za samostatnosť.

Na Masa a ďalších katalánskych predstaviteľov medzičasom podala prokuratúra žalobu, pretože španielsky ústavný súd po zastavení pôvodne plánovaného referenda o nezávislosti zakázal aj neoficiálny plebiscit.

V žalobe sú obvinení zo zneužitia verejných prostriedkov, prisvojenia si právomocí, neposlúchnutia nariadenia a bránenia výkonu spravodlivosti. Podľa ústrednej vlády v Madride by o odtrhnutí regiónu museli hlasovať všetci Španieli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok