Harabin neuspel, novým členom Súdnej rady je Dušan Čimo

SITA TA3
26.11.2014 14:31

Novým členom Súdnej radysa stal Dušan Čimo. Oznámila to dnes v Bratislave Hlavná volebná komisia Súdnej rady. Exšéf justície Štefan Harabin neuspel.

Za kandidáta do funkcie Čima navrhla sudcovská rada Krajského súdu v Trnave, kde pôsobí, Združenie sudcov „Za otvorenú justíciu“ a 12 sudcov Najvyššieho súdu SR. Stal sa tak jedným z deviatich členov, ktorého do rady volia samotní sudcovia. Tí nového člena volili v utorok od 14:00 do 24:00. Spomedzi 1 108 platných odovzdaných hlasov získal Čimo 342.

Na neobsadený post kandidovali takisto sudca Krajského súdu v Žiline Martin Bargel (196 hlasov), bývalý šéf Najvyššieho súdu a Súdnej rady a terajší sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin (255) hlasov a sudkyňa Najvyššieho súdu Lenka Praženková (315 hlasov). Kandidatúry sa ešte predtým vzdali predseda trnavského krajského súdu Anton Jaček a košický sudca Jozef Vanca.

Miesto v Súdnej rade zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu a šéfa Súdnej rady. Rada má mať 18 členov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v nej traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok