Juncker predstavil europoslancom investičný balík za 315 miliárd

TA3 TASR
26.11.2014 12:26

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu oznámil prijatie finančného proinvestičného balíka na oživenie európskej ekonomiky v hodnote 315 miliárd eur.

"Európa je späť v hre," uviedol Juncker počas predstavenia tohto balíka pred europoslancami. A s odkazom na miliardy, ktoré sú v hre, dodal, že "Vianoce prišli o mesiac skôr".

Hlavným cieľom investičného balíka je dostať Európsku úniu späť na cestu ekonomického rastu a zabezpečiť čo najväčší počet nových pracovných miest.

Podľa údajov Európskej komisie tento plán jepostavený na troch hlavných pilieroch. EÚ chce vytvoriť nový Európsky fond pre strategické investície, ktorý za pomoci a záruky verejných zdrojov chce podľa Junckerových slov mobilizovať dodatočné investície v hodnote najmenej 315 miliárd eur v priebehu najbližších troch rokov (2015-2017).

Ďalším krokom bude vytvorenie vierohodného zásobníka projektov v kombinácii s podporným programom na správne nasmerovanie investícií čiže použitie investičných zdrojov tam, kde budú najviac potrebné.

Posledným krokom je ambiciózny plán pretvorenia Európy na atraktívnejší priestor pre investície a odstránenie právnych prekážok, ktoré bránia väčšiemu toku investícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok