Dotieravého medveďa Rusi prepravia na arktický ostrov

TASR
25.11.2014 20:24

Medveďa bieleho, ktorý sa potuloval v okolí ropného vrtu v Neneckom autonómnom okruhu na severe Ruska, uspia a letecky prepravia na arktický ostrov. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Dotieravého medveďa Rusi prepravia na arktický ostrov
SITA/AP

Trojročný medveď udržiaval pracovníkov ropného vrtu v strehu šesť dní. Pokúšal sa vkradnúť aj do ich jedálne, hoci agresívny nebol. Napokon ho 20. novembra vrtuľník odohnal do vzdialenosti 50 kilometrov od ropného vrtu.

Úrady sa následne rozhodli, že medveďa uspia a prepravia na ostrov Dolgij. Dúfajú, že zviera sa tam adaptuje a nájde si potravu vo svojom prirodzenom prostredí.

Avšak šéf ruského programu pre medvede v rámci Svetového fondu na ochranu prírody Viktor Nikiforov konštatoval, že premiestnenie šelmy je len dočasným riešením. "Medveď nepochopí, že ľudia sú hrozbou," konštatoval s tým, že zviera sa môže opäť priblížiť k ľudskému obydliu.


Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov zaradila medvede biele na zoznam ohrozených druhov. Podľa odhadov ich žije na svete 20.000-25.000, z nich 5000-7000 pozdĺž ruského arktického pobrežia. Lov medveďa bieleho je Rusku zakázaný od roku 1957.

Témy: Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok