Podpálili najstarší strom v Poľsku, stáročný dub si pamätá stredovek

TASR
25.11.2014 10:08

Údajné podpaľačstvo je za zničením 750-ročného duba v meste Szprotawa, považovaného za najstarší strom v Poľsku. Hasiči bojovali s ohňom viac než 30 hodín, pričom použili vodné i penové prístroje, informovala v pondelok agentúra AP, citujúc miestne úrady.

Podpálili najstarší strom v Poľsku, stáročný dub si pamätá stredovek
SITA/AP

Podľa zástupcu riaditeľa lesov v Szprotawe Jerzyho Wilanowského si lesníci všimli požiar tejto vzácnej dreviny ešte minulý týždeň. Či strom prežije, sa ukáže až na jar. "Bol som si istý tým, že ma tento starček prežije, ale už nie som. Musíme počkať," povedal Wilanowski.

Strom má prezývku "Chrabrý", po poľskom stredovekom kniežati a kráľovi Boleslavovi Chrabrom (992-1025). Obvod jeho kmeňa je viac než desať metrov a výšku má 28 metrov. Dub je zákonom chránený. Podpaľačovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na maximálne desať rokov. Polícia prípad vyšetruje.

Wilanowski uviedol, že po požiari bolo zo stromu odobraných niekoľko vetiev na zachovanie jeho genetického materiálu pre prípad, že sa strom z podpaľačského útoku nezotaví. Zároveň boli zasiate do črepníkov jeho nové semená. Duby z Chrabrého rastú na viac než 12 hektároch miestneho lesa.

Poland_Old_Oak_Tree-765ede556d3c4e3b899b9197b20d1d09.JPEG
Témy: strom Dub Poľsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok