Pápež vystúpil pred europoslancami, hovoril o ľudskej dôstojnosti

TASR TA3
25.11.2014 14:53

Pápež František pricestoval na krátku návštevu francúzskeho Štrasburgu, sídla Európskeho parlamentu a Rady Európy. Hlava katolíckej cirkvi vystúpila s prejavom.

Pápež vystúpil pred europoslancami, hovoril o ľudskej dôstojnosti
SITA

Európa sa za štvrťstoročie zmenila

Pápež František povedal, že prináša posolstvo nádeje pre Európanov, vyzdvihol neodlučiteľnosť ľudskej dôstojnosti a duchovna, pripomenul význam demokratických zmien, ochrany ľudských práv, vzdelávania a zachovania tradičnej rodiny, odsúdil konzumizmus a nezabudol ani na pálčivé otázky spojené s prenasledovaním kresťanov vo svete, klimatickými zmenami a migráciou.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pred europoslancami pripomenul, že prichádza medzi nich po viac ako štvrťstoročí od návštevy Jána Pavla II. a zdôraznil, že za toto obdobie sa Európa a svet zmenili. Neexistujú už dva súperiace bloky štátov, svet sa stal komplexnejší, viac prepojený, globálny a menej eurocentrický.

"Chcel by som vo svojej úlohe duchovného otca poskytnúť posolstvo nádeje a posmelenia pre všetkých občanov Európy," povedal Svätý Otec v úvode svojho vystúpenia pred europoslancami.

Dodal, že jeho posolstvo je založené na dôvere, že problémy ľudstva môžu byť vyriešené spoločným úsilím, a vyzdvihol ideály otcov zakladateľov EÚ, ktorí predvídali budúcnosť založenú na spolupráci a premosťovaní rozdielov, posilňovaní mieru medzi ľuďmi a kontinentmi.

Pápež pripomenul, že tento politický projekt bol prejavom dôvery v človeka - nie iba ako občana a ekonomického činiteľa, ale ako tvora ktorý je nositeľom dôstojnosti a duchovna.

Návrat k ľudskej dôstojnosti

"Rád by som zdôraznil spojivo medzi dôstojnosťou a duchovnom," zdôraznil pápež. Podľa jeho slov návrat k ľudskej dôstojnosti a ľudskosti bol nevyhnutný po druhej svetovej vojne, po prejavoch diskriminácie a násilia, ktoré poznačovali Európu po stáročia.

Snaha EÚ o ochranu a "rozvoj kultúry ľudských práv" je podľa neho snahou chrániť ľudskú dôstojnosť v únii a v jej vzťahoch s inými štátmi. Pripomenul zároveň, že aj dnes sme svedkami mnohých situácií, keď ľudská dôstojnosť trpí, keď mnohých ľudí, trpiacich, chorých alebo starých nepovažujeme za rovnocenných.

Pápež upozornil, že ochrana ľudskej dôstojnosti znamená priznať ľuďom, že majú neodňateľné práva, o ktoré ich nikto nemôže pripraviť - napríklad v mene ekonomických záujmov. Dôstojnosť a hodnota života, ako upozornil, nemôžu byť nikdy predmetom obchodu.

Veľkým problémom je osamelosť

Svätý Otec skonštatoval, že jedným "z najčastejších ochorení dnešnej Európy je osamelosť", čím naznačil nielen smutný osud starých ľudí často ponechaných svojmu osudu, mladých ľudí bez vízie budúcnosti a dezorientovaných migrantov, ale celkovo nepriaznivý trend odosobňovania sa od väčšinovej spoločnosti, od ľudstva. Fenomén samoty je podľa neho oveľa citeľnejší v dôsledku hospodárskej krízy.

Pápež vystríhal pred prílišnou technologizáciou našich životov a nekontrolovaným konzumom, ktoré kráčajú ruka v ruke s "vákuom ideálov", čo otvára brány mnohým formám extrémizmu.

Pápež opísal, že kresťanstvo musí byť pre svet to, čo je duša pre telo. Vo výzve europoslancom naznačil, že budúcnosť Európy závisí "od prepojenia medzi nebom a zemou", medzi duchovnom a racionalitou.
"Európa, ktorá už nie je otvorená duchovnej dimenzii života, je Európa, ktorej hrozí, že pomaly stratí svoju vlastnú dušu," skonštatoval najvyšší pontifex. Pripomenul, že EÚ nesmie kvôli prílišnej byrokracii a technokracii svojich orgánov stratiť príťažlivosť a inšpiratívnosť.

Svätý Otec europoslancom pripomenul, že prenasledovanie kresťanov vo svete stále pokračuje - členovia kresťanských komunít sú prenasledovaní, vyháňaní zo svojich domov, predávaní do otroctva, kruto mučení a zabíjaní.

Správne fungovanie Európskej únie musí byť podľa pápeža založené na princípoch solidarity a subsidiarity, na vzájomnej pomoci a pokroku, ktorý sa má budovať na základe vzájomnej dôvery.

Po návšteve Európskeho parlamentu pápež František v rámci rekordne krátkeho, trojhodinového pobytu vo Francúzsku navštívil aj neďaleké sídlo Rady Európy. Jeho oficiálna návšteva Francúzska, počas ktorej sa stretne s najvyššími vládnymi predstaviteľmi, je naplánovaná na rok 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok