Rusko nečakane stoplo dodávky uhlia na Ukrajinu

SITA
24.11.2014 21:59

Rusko v pondelok zastavilo dodávky uhlia na Ukrajinu. Informoval o tom ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

Rusko nečakane stoplo dodávky uhlia na Ukrajinu
ČTK

"Podľa informácií od (spoločností) DTEK a Tsentrenergo sa dodávky uhlia z Ruska zastavili," povedal minister. Spoločnosť DTEK, najväčšia ukrajinská súkromná energetická firma, vyhlásila, že zastavenie dodávok bolo neočakávané. "Spoločnosť nedostala žiadne oficiálne upozornenie o meškaní dodávok. Teraz sa pokúšame zistiť dôvody a okolnosti súčasnej situácie," uviedla spoločnosť DTEK.

Táto firma od augusta importovala z Ruska celkovo 1,3 mil. ton uhlia. Ukrajina na zabezpečenie svojich potrieb v oblasti elektrickej energie dováža mesačne približne 1 mil. ton uhlia. Ukrajina už skôr uzavrela obchod s Juhoafrickou republikou, aby si tak zvýšila zásoby uhlia, dodávateľská firma však dodávky skôr tento mesiac zastavila vzhľadom na politickú nestabilitu v krajine.

Závislosť Ukrajiny na uhlí z Ruska je vážnym problémom pre Ukrajinu, ktorá sa snaží byť energeticky nezávislá od Moskvy. Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sú historicky najhoršie vzhľadom na ruskú anexiu Krymu a konflikt na východe Ukrajiny. Počas tohto konfliktu doposiaľ zahynulo približne 4 300 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok