Rovnosť pohlaví je podľa Erdogana proti prírode

SITA
24.11.2014 19:35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok opäť vyvolal polemiku, keď odmietol myšlienku rovnosti pohlaví a vyčítal feministkám, že nechápu osobitný štatút, ktorý v islame prináleží ženám ako matkám.

Rovnosť pohlaví je podľa Erdogana proti prírode
SITA

Počas vystúpenia v Istanbule na tému ženy a spravodlivosť dlhoročný štátnik vyjadril presvedčenie, že muži a ženy majú navzájom rozdielnu podstatu a nie je možné očakávať, že budú vykonávať rovnaké povolania. Pre ženy je podľa neho najvyšším postavením materstvo, čo sa však feministkám "nedá vysvetliť", pretože materstvo "neuznávajú".

"Nemôžete klásť ženy a mužov na rovnakú úroveň. Je to proti prirodzenosti," povedal bývalý trojnásobný premiér s vysvetlením, že zástupcovia jednotlivých pohlaví "boli vytvorení odlišne a ich prirodzenosť je odlišná". Právnička a ženskoprávna aktivistka Hülya Gülbaharová výroky prezidenta označila za porušenie tureckej ústavy a zákonov ako aj medzinárodných dohovorov.

"Takéto poznámky štátnych predstaviteľov, ktoré znevažujú rovnosť medzi mužmi a ženami, hrajú dôležitú úlohu v náraste násilia voči ženám... a majú za cieľ urobiť diskutabilnou prítomnosť žien vo verejnom živote - od politiky po umenie, od vedy po šport," tvrdí Gülbaharová.

Vyjadrenia Erdogana, ktorý je oddaným moslimom, často rozdeľujú tureckú spoločnosť. Ženskoprávne skupiny si už pohneval napríklad slovami, že každá žena by mala vychovať najmenej tri deti, ako aj snahami postaviť mimo zákon umelé potraty a cudzoložstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok