Smer prekvapil: Nástupcom Pavla Pašku bude minister školstva

TASR TA3 SITA
24.11.2014 16:42

Novým predsedom národnej rady sa má stať súčasný minister školstva a podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Po dnešnom rokovaní Predsedníctva vládnej strany to oznámil šéf Smeru a premiér Robert Fico.

Ministrom bol len krátko

Pellegrini nahradí Pavla Pašku, ktorý sa postu druhého najvyššieho ústavného činiteľa vzdal. Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok popoludní. Smeru-SD budú aj pri nesúhlasnom postoji opozície stačiť hlasy vlastných členov snemovne.

Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča. Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

Ministrom školstva bude Draxler

Pellegriniho na pozícii šéfa rezortu nahradí Juraj Draxler, ktorý bol na ministerstve školstva štátnym tajomníkom. „Agendu ministerstva školstva považujeme za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol Fico.

Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Zmajkovičovú nahradí Číž

Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri. Nového predsedu parlamentu a podpredsedu budú poslanci voliť v utorok na úvod 44. schôdze

Paškov koniec počas volebnej noci

Doterajší predseda parlamentu Pavol Paška neočakávane oznámil rezignáciu z funkcie aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho. Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu.

Paška čelil pre kauzu nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici protestom. Demonštranti sa zišli aj pred jeho domom v Košiciach a žiadali jeho odstúpenie. Práve s menom Pašku bola v minulosti spojená firma Medical Group, ktorá vyhrala piešťanský tender za 1,6 milióna eur. 

Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

Záznam z tlačovej besedy predsedu vlády Roberta Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok