Šéf Pentagonu Chuck Hagel po diskusiách s prezidentom končí

TASR TA3
24.11.2014 16:15

Americký minister obrany Chuck Hagel sa po konzultáciách s prezidentom USA Barackom Obamom rozhodol odísť z funkcie. Oznámil to dnes denník New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.

Šéf Pentagónu sa podľa novín rozhodol podať demisiu po sérii stretnutí s Obamom, ktoré sa uskutočnili v posledných týždňoch.

Podľa agentúry AP list oznámením o svojej rezignácii odovzdal Hagel dnes dopoludnia prezidentovi a ten ju akceptoval. Minister súhlasil, že bude viesť rezort, až pokým Senát nepotvrdí do funkcie jeho nástupcu.
Hagel a Obama sa podľa AP zhodli na tom, že nastal čas na zmenu vedenia v Pentagóne.

Obama by mal odchod Hagela - jediného republikána v jeho národnom bezpečnostnom tíme - oficiálne oznámiť počas vystúpenia v Bielom dome.


Zatiaľ nie je známe, kedy prezident nominuje Hagelovho nástupcu, malo by sa tak ale stať čoskoro. Medzi možnými favoritmi sa spomínajú bývalá námestníčka ministra obrany Michele Flournoyová, ďalší bývalý vysokopostavený predstaviteľ rezortu Ashton Carter či demokratický senátor Jack Reed.


Podľa denníka New York Times sa Hagel stane prvým z členov Obamovej vlády, ktorý odíde z funkcie po nedávnej volebnej porážke demokratov. Vo voľbách zo 4. novembra prišli vládni demokrati o väčšinu v Senáte - obe komory Kongresu tak budú od januára budúceho roku kontrolované opozičnými republikánmi.


Bývalý republikánsky senátor Charles Timothy "Chuck" Hagel (68) pôsobil na čele Pentagónu od začiatku roku 2013. Jeho odchod by mal podľa NYT pomôcť oživiť činnosť Obamovho národného bezpečnostného tímu, aby mohol efektívnejšie riešiť krízy v súčasnom svete, vrátane boja proti militantom v Iraku a Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok