Zomrel legendárny tréner zbornej Viktor Tichonov

TASR SITA TA3
24.11.2014 07:58

Vo veku 84 rokov zomrel po dlhej chorobe legendárny ruský hokejový tréner Viktor Tichonov. Informovala o tom agentúra Tass s odvolaním sa na materský klub úspešného kormidelníka CSKA Moskva. Ruské médiá predtým často informovali o jeho zlom zdravotnom stave.

"Po dlhej chorobe zomrel Viktor Tichonov. Hokejový klub CSKA Moskva vyjadruje úprimnú sústrasť jeho najbližším a vezme na seba všetky záležitosti a organizáciu pohrebu," uviedol generálny riaditeľ CSKA Igor Jesmantovič.

Pod vedením Tichonova získala reprezentácia ZSSR, Spoločenstva nezávislých štátov či Ruska trikrát olympijské zlato a osemkrát titul majstra sveta. Tichonov väčšinu svojej trénerskej kariéry spojil s CSKA Moskva, v ktorom sa preslávil vďaka prísnemu autoritatívnemu štýlu. Z armádneho klubu i zbornej urobil stroj na úspechy.

Tichonov (nar. 4. júna 1930) začínal na vrcholovom ľade ako obranca VVS, neskôr hral za Dinamo Moskva. Ako hráč získal štyri majstrovské tituly, v najvyššej sovietskej súťaži odohral v rokoch 1949 až 1963 dokopy 296 zápasov a dal v nich 35 gólov. Jeho trénerská kariéra sa začala v roku 1964 na pozícii asistenta v Diname Moskva, neskôr viedol Dinamo Riga. V roku 1977 sa stal šéfom lavičky CSKA Moskva a o rok neskôr aj sovietskej zbornej. V CSKA vydržal až do roku 1996. S klubom získal trinásť sovietskych titulov bez prerušenia (1978 - 1989).

S reprezentáciou triumfoval na MS 1978, 1979, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990 a na ZOH 1984, 1988 a 1992. V roku 1981 vyhral ZSSR prestížny Kanadský pohár. Po ZOH 1994 opustil reprezentačnú lavičku, v sezóne 2003/2004 bol ako 73-ročný späť, ale jeho mužstvo neuspelo na MS v Ostrave. Následne s trénovaním definitívne skončil. Jeho tím sa pripravoval desať až jedenásť mesiacov do roka, hráči boli dlho bez rodín. Od roku 1998 je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Tichonov mal v poslednom čase veľké zdravotné problémy. Často bol v nemocnici, naposledy ho hospitalizovali koncom septembra. Po prepustení bol jeho stav naďalej vážny, nemohol chodiť. V závere októbra bol na lekárskej prehliadke vo Vojenskej nemocnici a médiá začali špekulovať o jeho zdravotnom stave.

"Prínos Tichonova pre hokej je jednoducho neoceniteľný. Priviedol reprezentáciu i CSKA k množstvu úspechov. Žiaden tréner nedosiahol toľko úspechov. Bol iniciátorom a propagátorom hry na štyri päťky, prakticky on ju priviedol k životu. Celý život zasvätil hokeju. Pre tento šport je to veľká strata. Je veľmi smutné, že nás opustil tento človek," reagoval dvojnásobný olympijský víťaz Boris Michajlov.

"Boli sme priatelia, mali sme rovnaký pohľad na hokej. Je to pre nás veľká strata. Tichonov spolu s Tarasovom a Černyšovom vyhĺbili veľkú brázdu v histórii nášho hokeja. Ten človek 24 hodín denne žil hokejom a rozmýšľal o ňom. Nanešťastie, dnes už nie je medzi nami," uviedol viceprezident Ruskej hokejovej federácie Boris Majorov.

"Realizačný tím i hráči ruskej reprezentácie, ktorej dal veľmi veľa aj Viktor Vasilievič, vyjadrujú sústrasť jeho rodine a pozostalým. Veľké dielo Tichonova stále žije. Osobitne chceme byť v týchto chvíľach s najlepším strelcom Ruska na zlatých majstrovstvách sveta 2014 Viktorom Tichonovom mladším. Národný tím je s tebou, Viktor! V ľahkých i kritických časoch," uviedli v stanovisku generálny manažér zbornej Andrej Safronov a tréner Olegs Znaroks. 

Informácie zverejnil R-Sport, championat.com a Gazeta.ru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok