Proces s Krajníkom odročili, obhajca hovorí o mimoriadnej situácii

TA3 SITA
24.11.2014 10:11

Pojednávanie s bývalým rektorom policajnej akadémie Václavom Krajníkom senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odročil. Dôvodom je Krajníkova práceneschopnosť a hospitalizácia.

Obhajca: Určite sa chce zúčastniť

Obhajca Václava Krajníka uviedol, že toto je mimoriadna situácia. Jeho klient sa určite chce zúčastniť na pojednávaní a obhajovať sa hneď, ako mu to jeho zdravotný stav dovolí, uviedol. Pojednávanie odročili na apríl a máj.

Prokurátor žaluje Krajníka z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Pojednávanie sa malo pôvodne začať 21. októbra. Pre práceneschopnosť jedného člena senátu bol tento termín zrušený.

Hrozí mu až 12 rokov

Krajník podľa obžaloby dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov prijal údajne úplatok päťtisíc eur. Za tieto trestné činy mu v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov.

Obhajca Krajníka žiadal pri predbežnom prejednaní obžaloby zastavenie stíhania. Podľa neho je nepochybné, že dva skutky, žalované ako prijímanie úplatku, sa nestali. Tretí skutok, ktorý prokuratúra žaluje ako zneužitie právomoci, podľa neho nie je trestným činom. Prvotné priznanie bývalého rektora a neskoršie odvolanie svojich slov pripisuje advokát zdravotnému stavu klienta.

„Jedno je isté, že môj klient v čase, keď sa začalo konanie proti nemu, bol v dosť zlom zdravotnom stave. To znamená, že niektoré kroky boli ovplyvnené jeho zlým zdravotným stavom,“ uviedol. Advokát tlmočil aj to, ako jeho klient vysvetľuje pôvod zadržaných päťtisíc eur. „Časť peňazí tritisíc eur boli jeho finančné prostriedky a dvetisíc eur bola suma, ktorú dostal ako sponzorský dar,“ povedal. Krajník sa necíti byť vinný ani v jednom bode obžaloby.

Žalujúci prokurátor uviedol na júnovom verejnom zasadnutí, že povahu spomínaných peňazí naznačil v obžalobe. „Keďže to stíham ako korupciu, tak aj takúto povahu prisudzujem týmto finančným prostriedkom,“ povedal prokurátor s tým, že to bude otázkou dokazovania. Na základe získaných dôkazov sa podľa prokurátora žalované skutky stali.

Odvolali ho po policajnej akcii Mahony

Krajníka odvolal z funkcie bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony, ktorá bola na akadémii. Pôvodne bol Krajník obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili.

Novou rektorkou Akadémie Policajného zboru v Bratislave sa až tento rok stala Lucia Kurilovská. V auguste ju vymenoval prezident Andrej Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok