Podľa Lavrova sa západ snaží o zmenu režimu v Rusku

SITA
22.11.2014 20:10

Ruský minister zahraničia v sobotu obvinil Západ, že sa snaží využiť sankcie uvalené na Moskvu pre krízu na Ukrajine na "zmenu režimu" v Rusku. Jeho vyjadrenia vyostrujú slovnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Európskou úniu, ktorá je najhoršou od konca studenej vojny.

Podľa Lavrova sa západ snaží o zmenu režimu v Rusku
SITA/AP

"Západ nechce prinútiť Rusko k zmene politiky, chce zmenu režimu," citovala Lavrovove slová poradnej rade pre zahraničnú a obrannú politiku agentúra Tass. Podľa jeho názoru medzinárodné sankcie, ktoré boli uvalené na iné krajiny vrátane Iránu a KĽDR, nemali za cieľ poškodenie národnej ekonomiky. "Teraz však verejné osobnosti v západných krajinách hovoria, že je tu potreba uvaliť sankcie, ktoré zničia ekonomiku a zapríčinia politické protesty," tvrdí Lavrov.

Jeho vyjadrenia nasledujú po tom, čo prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že je potrebné zabrániť "farebným revolúciám" v Rusku. Mal na mysli protesty, ktoré zvrhli lídrov v iných bývalých sovietskych republikách, medzi nimi oranžová revolúcia na Ukrajine v roku 2004 a ružová v Gruzínsku v roku 2008.

Západ uvalil prvé sankcie proti Rusku po tom, čo jednostranne anektovalo ukrajinský Krym. Ďalšie nasledovali v rámci konfliktu na východe Ukrajiny, kde Rusko podporuje separatistov, priame zasahovanie do tamojšieho konfliktu však vytrvalo popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok